Pereiti į pagrindinį turinį

Graikijos finansų ministras: yra galimybė atsitiktinai iškristi iš euro zonos

2015-01-13 13:52
AFP-BNS inf.
Reuters nuotr.

Graikija gali atsitiktinai iškristi iš euro zonos, antradienį pareiškė finansų ministras Gikas Harduvelis (Gikas Hardouvelis), dar kartą perspėdamas, jog toks scenarijus įmanomas, jeigu kairioji partija „Syriza“, nusistačiusi prieš dabartinę Atėnų griežto taupymo programą, laimėtų vėliau šį mėnesį vyksiančius rinkimus.

„Gali nutikti atsitiktinumas (susipriešinime su Europa), ir svarbiausia – jo išvengti“, – televizijai „Bloomberg“ sakė G.Harduvelis, ekonomistas ir technokratas, užrūstinęs „Syriza“ savo įsitraukimu į politinius debatus.

„Syriza“, kuriai daugelis prognozuoja pergalę sausio 25 dieną vyksiančiuose pirmalaikiuose rinkimuose, nori iš naujo derėtis su Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl finansinės pagalbos Atėnams programos ir siekti, kad būtų nurašyta didelė dalis milžiniškų šalies skolų.

40-metis „Syrizos“ lyderis Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) argumentuoja, kad Graikijos partnerės Europoje, ypač Vokietija, suvokė, jog diržų veržimo politika nepasiteisino, todėl neprieštaraus derėtis iš naujo.

„Nėra nė vienos galimybės iš milijono, kad (Vokietijos kanclerė Angela) Merkel atsisakys derėtis“, – A.Cipras sakė pirmadienio vakarą televizijai „Star“.

Darbą baigianti konservatyvi premjero Antonio Samaro (Antonis Samaras) vyriausybė sako, kad „Syriza“ politika atvestų į šalies bankrotą, dėl kurio Graikija gali būti pašalinta iš euro zonos.

G.Harduvelis antradienį pažymėjo, kad graikai „negali grasinti likusiai (Europai) mūsų pačių išėjimu“.

„Tai nėra mūsų turimas koziris ... Europa sukūrė priemonių, apsisaugodami nuo šalies pasitraukimo iš euro zonos“, – jis sakė „Bloomberg“.

Pirmadienį Finansų ministerija taip pat perspėjo, kad „Syriza“ greitai susidurtų su lėšų stygiumi, jeigu ši partija laimėtų rinkimus ir mestų iššūkį tarptautiniams skolintojams.

Ministerija nurodė, kad Graikija jau išnaudojo 15 mlrd. eurų iždo vekselių pardavimo limitą ir turėtų gauti ES bei TVF sutikimą parduoti daugiau.

Eurogrupės vadovas žada bendradarbiauti

Euro zonos valstybių finansų ministrus vienijančios Eurogrupės vadovas antradienį pažadėjo dirbti drauge su būsimus rinkimus Graikijoje laimėsiančiomis politinėmis jėgomis, tačiau taip pat paragino Atėnus toliau laikytis griežto taupymo.

Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas (Jerunas Deiselblumas), kuris yra ir Olandijos finansų ministras, taip pat pabrėžė, kad euro zona galėtų pasiūlyti didesnę pagalbą Atėnams, jei Graikija laikysis savo pažado įgyvendinti reformas.

„Kokia bebus vyriausybė, dirbsime su ja“, - sakė J.Dijsselbloemas per pokalbį su nedidele grupe žurnalistų po privačios paskaitos Tokijuje.

„Tai negriauna mūsų politikos. Tai negriauna mūsų bendradarbiavimo su graikais“, - sakė jis.

„Jei graikai laikysis sutartyje numatytų savo įsipareigojimų, mes, jei bus būtina, esame pasirengę padaryti daugiau“, - pabrėžė Eurogrupės vadovas, pridūręs, kad jau „daug“ padaryta siekiant gelbėti šią šalį.

J.Dijsselbloemas tai pareiškė pasaulio finansų rinkoms būgštaujant dėl „Grexit“ - galimo Graikijos pasitraukimo iš euro zonos, jei sausio 25 dieną šioje šalyje vyksiančius parlamento rinkimus laimės kairiųjų radikalų partija „Syriza“, griežtai pasisakanti prieš Atėnų vykdomą taupymo politiką.

Partijos lyderis Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) tvirtina, kad Graikija neatsisakys euro, tačiau sako norintis, kad būtų dar sumažinta valstybės skola, ir neatmeta galimybės, kad šalis gali nevykdyti savo finansinių įsipareigojimų.

J.Dijsselbloemas paragino graikų rinkėjus suvokti finansinę tikrovę jų ekonominių sunkumų prislėgtoje valstybėje.

„Nepaprastai svarbu... kad Graikija vėl taptų finansiškai ir ekonomiškai nepriklausoma“, - pažymėjo Eurogrupės vadovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų