Pereiti į pagrindinį turinį

Graikijos premjeras įsitikinęs: dėl finansinės pagalbos ir ESM paskolos bus susitarta

2015-08-12 13:04
BNS inf.
Aleksis Cipras
Aleksis Cipras / AFP nuotr.

Graikijos premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) trečiadienį pareiškė neabejojantis, kad milžiniškų skolų prislėgtiems Atėnams pavyks galutinai susitarti dėl trečio finansinės pagalbos paketo, kuris atvers kelią paskoloms, išgelbėsiančioms šalį nuo bankroto.

„Tebesu įsitikinęs, kad mums pavyks pasiekti susitarimą ir palaikymą paskolomis (iš Europos stabilumo mechanizmo)... kuris užbaigs ekonominį netikrumą“, – sakė A.Cipras.

Graikijos vyriausybės vadovas pridūrė, jog kai kurių Europos Sąjungos šalių „slaptos užmačios pertvarkyti euro zoną, panaudojant Graikiją kaip pateisinimą“, pasmerktos žlugti.

Vokietijos pozicija - iki savaitės pabaigos

Vokietija trečiadienį pareiškė, kad jai dar reikia laiko peržiūrėti susitarimą dėl finansinio gelbėjimo plano, kurį Graikija paruošė su savo skolintojais, tačiau savo poziciją šiuo klausimu ji sieks išsakyti iki savaitės pabaigos.

Finansų ministerijos atstovas sakė, kad Berlynas nori turėti „pakankamai“ laiko peržiūrėti 400 puslapių sutarties tekstą, kuriame numatytos finansinės ir kitokios priemonės, kurių turi imtis Atėnai mainais į finansinę pagalbą, siekiant apsaugoti šalies ekonomiką nuo subyrėjimo.

„Mes manome, kad mūsų pozicija paaiškės iki savaitės pabaigos“, – sakė jis žurnalistams.

Graikijos vyriausybė ir Europos Komisija antradienį paskelbė susitarusios dėl 85 mlrd. eurų vertės finansinio gelbėjimo plano.

Mainais į pagalbą Graikiją turės koreguoti savo biudžetą ir taikyti kitas priemones – pertvarkyti dujų rinką, atšaukti daugumą pirmalaikio išėjimo į pensiją schemų, panaikinti degalų kainos lengvatas ūkininkams ir padidinti kai kuriuos mokesčius.

Europos Komisija nurodė, kad Atėnai ir jų skolintojai po derybų maratono, užsitęsusio iki paryčių, „iš principo“ pasiekė techninį susitarimą dėl finansinės pagalbos plano, kuris bus jau trečiasis, suteiktas šiai prasiskolinusiai šaliai nuo 2010 metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų