Pereiti į pagrindinį turinį

Gruzijoje kilo grėsmė koalicijai

2014-11-05 11:50
„Reuters“-BNS inf.
Reuters nuotr.

Gruzijoje atsistatydino užsienio reikalų ministrė Maja Pandžikidzė – šį žingsnį, priežastimi nurodydama grėsmę šios buvusios sovietinės respublikos proeuropietiškam kursui, jį žengė kitą dieną po to, kai iš gynybos ministro pareigų buvo atleistas jos politinis sąjungininkas.

„Gruzijos euroatlantinė integracija yra svarbiausias dalykas man ir mano komandai“, – sakė M.Pandžikidzė spaudos konferencijoje, kurioje taip pat paskelbė, kad drauge su ja atsistatydina keturi jos pavaduotojai.

„Mano komanda ir aš negalime slėpti pavojų, su kuriais dabar susiduria mūsų šalis“, – sakė ji, bet detaliau nepaaiškino.

Vyriausybės vadovas Iraklijus Garibašvilis atleido provakarietišką Iraklijų Alasaniją praėjus mažiau nei keturioms valandoms po to, kai šis sukritikavo kelių jo ministerijos pareigūnų, įtariamų valstybės lėšų grobstymu, areštą.

Šis skandalas gali išardyti valdančiąją šešių partijų „Gruzijos svajonės“ koaliciją, nes ir daugiau vyriausybės narių pagrasino atsistatydinti.

I.Alasanija, kuris siekė šios buvusios sovietinės respublikos įstojimo į NATO ir Europos Sąjungą (ES), sakė, kad pastarieji įvykiai, susiję su gynybos ministerijos ir generalinio štabo pareigūnų areštais, taip pat naujai pareikštais kaltinimais armijos medikams, yra „akivaizdžiai politiškai motyvuoti“ ir yra „išpuolis prieš Gruzijos euroatlantinį pasirinkimą“.

I.Garibašvilis pasmerkė šiuos I.Alasanijos komentarus, pavadinęs juos „visiškai neatsakingais“, ir sakė, kad Gruzijos euroatlantinė integracija yra „negrįžtama“.

Premjeras nauju gynybos ministru paskyrė 36 metų Mindiją Džanelidzę, kuris nėra politinė figūra ir yra mažai žinomas visuomenei.

Tupo tarpu I.Alasanijos Laisvųjų demokratų partija ėmė svarstyti, ar pasitraukti iš vyriausybės. Toks žingsnis pakirstų jos daugumą parlamente. M.Pandžikidzė nepriklauso laisviesiems demokratams, bet buvo viena provakarietiškiausių ministrų kabineto narių.

Europos ir euroatlantinės integracijos ministras Aleksijus Petriašvilis, artimas I.Alasanijos sąjungininkas, protestuodamas irgi atsistatydino.

„Diktatūra ateina į Gruziją, mūsų demokratijai kyla pavojus“, - antradienį vėlai vakare pareiškė A.Petriašvilis.

Be to, premjero pavaduotojas Kachis Kaladzė sakė, kad kiti I.Alasanijos Laisvųjų demokratų partijos nariai, tarp jų – teisingumo ministras, turėtų pasekti šiuo pavyzdžiu.

Gruzijos provakarietiškas prezidentas Georgijus Margvelašvilis taip pat smerkė „politinę konfrontaciją“, kuri kelia pavojų valstybės institucijų funkcionavimui ir šalies euroatlantinei integracijai.

Šaltinis „Gruzijos svajonėje“ pažymėjo, kad Laisvieji demokratai pasitrauks į opoziciją, palikdami koaliciją be daugumos parlamente.

„Gruzijos svajonė“, buvusio premjero, milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio suburta partijų koalicija, atėjo į valdžią 2012 metų spalį ir užbaigė dešimtmetį trukusį provakarietiško prezidento Michailo Saakašvilio ir jo Jungtinio nacionalinio judėjimo valdymą.

Gruzija, kurioje gyvena 4,5 mln. žmonių ir per kurią eina naftotiekiai ir dujotiekiai iš Azerbaidžano į Europą, reiškė suinteresuotumą naryste NATO ir ES, bet nenori pykdyti Maskvos po 2008 metų penkių dienų karo su Rusija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų