Pereiti į pagrindinį turinį

Gruzinai negailėjo civilių

2008-10-30 09:00
Gruzinai negailėjo civilių
Gruzinai negailėjo civilių / Nusikaltimas: karo liudininkai pasakojo, kad Gruzijos tankai šaudė į gyvenamuosius namus, o kariškiai – į priedangos ieškančius civilius. AFP nuotr.

Į karo nuniokotą zoną pagaliau įleisti Vakarų žurnalistai išsiaiškino, kad per rugpjūčio karo konfliktą Kaukazo regione prieš civilius nusikalto ne tik rusai.

Gruzinai šaudė į civilius

Didžiosios Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC korespondentas Timas Whewellas lankėsi Pietų Osetijoje, kur prieš kelis mėnesius virė mūšiai. Iš karo liudininkų jis išgirdo, kad gruzinų tankai šaudė į gyvenamuosius namus, o kareiviai – į civilius, kurie mėgino automobiliais bėgti iš konflikto zonos.

Antradienį panašius kaltinius Gruzijos vadovybei pareiškė ir tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija "Human Rights Watch", kuri surengė savo tyrimą. Ji ypač susirūpino dėl liudininkų parodymų, kad Gruzijos tankai šaudė į rūsius, kuriuose priedangą paprastai mėgina rasti taikūs gyventojai.

Ginklų naudojimas prieš taikius gyventojus prieštarauja Ženevos konvencijai ir yra karo nusikaltimas.

Kaltinimus patvirtina įkalčiai

45 metų Tajos Sitnik BBC korespondentui papasakojo, kad rugpjūčio 9 d. ant jos rankų mirė sūnus, sužeistas skeveldra į kaklą, kai jie abu slėpėsi nuo artilerijos ugnies savo daugiabučio rūsyje.

Vietos aukštojoje mokykloje dėstanti T.Sitnik teigė mačiusi, kad netoli jos penkių aukštų daugiabučio namo sustojo gruzinų tankas, kuris ėmė metodiškai šaudyti į kiekvieną aukštą. Pėdsakai name patvirtina T.Sitnik išdėstytą versiją.

Cchinvalio miesto ligoninės gydytoja Marina Kočijeva pasakojo, kad ji su giminaičiais taip pat tapo Gruzijos kariškių taikiniu.

Pasak M.Kočijevos, ji ir trys jos giminaičiai mėgino pabėgti iš miesto rugpjūčio 9-osios naktį, bet Gruzijos kariai ėmė šaudyti į jų automobilį. Jis pasidarė nebevaldomas ir nuvažiavo nuo kelio. Pasak M.Kočijevos, į juos buvo šaudoma ir vėliau.

Moteris parodė BBC žurnalistui vietą, kur įvyko incidentas. Automobilio nuolaužose matyti kulkų pėdsakai.

Gruzijos partneriai sunerimo

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, atsakydamas į antradienio vakare rodytą BBC reportažą, pareiškė, kad Tbilisis pasirengęs ištirti šiuos kaltinimus.

"Kategoriškai atmetame viską, kas pasakyta – bet kurį kaltinimą kariniais nusikaltimais, – sakė šalies vadovas. – Raginame surengti tarptautinį šio karo aplinkybių, kurios prie jo privedė, tyrimą."

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Davidas Milibandas po BBC reportažo pareiškė, kad Tbilisio veiksmai buvo neatsakingi, ir pažadėjo labai rimtai reaguoti į kaltinimus Gruzijai.

JAV valstybės sekretorės padėjėjas Danielis Friedas sakė, jog Vašingtonas ne kartą įspėjo Gruziją, kad neleistina naudoti jėgą Pietų Osetijoje. "Nesu tikras, kad gruzinai tyčia puolė taikius gyventojus, bet tai, kaip veikė armija, kelia nemažai klausimų", – sakė pareigūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų