Gvatemalos prezidento rinkimuose pirmauja komikas

  • Teksto dydis:

Komikas, kuris išgarsėjo vaidindamas kvailelį, vos netapusį prezidentu, pirmadienį tapo Gvatemalos prezidento kampanijos lyderiu, visuomenei pasipiktinus korupcijos skandalu, išvertusiu iš posto ankstesnį lyderį.

Politikos naujokas Jimmy Moralesas (Džimis Moralesas) surinko daugiausiai balsų per sekmadienį vykusį prezidento rinkimų pirmąjį ratą ir tikriausiai susigrums su per antrąjį balsavimą su kuriuos nors iš dviejų labiau tradicinės pakraipos varžovų – nelygu kuris mažiau nukentėjo dėl skandalo padarinių.

Suskaičiavus 81,5 proc. balsalapių, J.Moralesas buvo surinkęs 25,8 proc., teisininkas Manuelis Baldizonas (Manuelis Baldisonas) – 18,6 proc., o buvusi pirmoji šalies ponia Sandra Torres (Sandra Tores) – 17,9 proc. balsų.

Akivaizdu, kad nei vienas kandidatas neužsitikrino 50 proc. rinkėjų palaikymo, todėl antrasis ratas vyks spalio 25 dieną tarp J.Moraleso ir M.Baldizono, kuris taip pat yra konservatyvių pažiūrų, arba socialdemokratės S.Torres.

Šios rinkimų kampanijos pradžios 46 metų J.Moralesas atrodė kaip visiškas autsaideris.

Tačiau aktorius ir televizijos laidų vedėjas išpopuliarėjo paskutinę minutę, kai Gvatemalos žmonės nusprendė nubausti politikų elitą dėl virtinės skandalų, įskaitant vėliausią, privertusį atsistatydinti prezidentą Otto Perezą (Oto Peresą), kuris po to buvo suimtas.

J.Moralesas išgarsėjo vaidindamas Netą – ne itin guvaus proto kaimietį, kuris vos neišrenkamas prezidentu, dalydamas tuščius pažadus, tačiau galiausiai pralaimi rinkimus ir grįžta į savo miestelį..

Pats komikas savo pirmąjį mėginimą pasireikšti nacionalinėje politikoje pradėjo gana lengvabūdiškai, pasakodamas anekdotus per susitikimus su rinkėjais, tačiau beveik nekalbėdamas apie konkrečius planus.

„20 metų jus juokinau. Prižadu, kad tapęs prezidentu jūsų nevirkdysiu“, – jis sakė rinkėjams.

Tūkstančiai gvatemaliečių išėjo į gatves protestuoti prieš korupciją, kai balandį įsiplieskė naujausias skandalas. Tokio masto demonstracijų šioje neturtingoje Centrinės Amerikos šalyje anksčiau dar nėra buvę.

„Žmonės pavargo nuo to paties per tą patį“, – J.Moralesas sakė žurnalistams, sužinojęs apie savo sėkmingą pasirodymą.

Politikos analitikas Cecilis de Leonas (Sesilis de Leonas) sakė, kad šis komikas iškilo kaip „politinis fenomenas, anksčiau nepriklausęs politinėms partijoms ir neužėmęs viešų postų“.

Rinkimų pareigūnai nurodė, kad per pirmąjį prezidento rinkimų ratą rinkėjų aktyvumas buvo apie 70 proc. – panašiai kaip per vėliausius visuotinius rinkimus 2011 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gaila

Gaila portretas
Jeigu rinkimuose pirmauja komikai, tai rodo kad rinkėjai kvailiai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių