Pereiti į pagrindinį turinį

H.Clinton priminė Rusijai žmogaus teises

2009-10-15 23:59
Priešai: valstybės sekretorė H.Clinton taip pat pabrėžė, kad JAV ir Rusijos vyriausybėse yra žmonių, kurie gyvena praeitimi ir netiki, kad abi šalys gali glaudžiai bendradarbiauti.
Priešai: valstybės sekretorė H.Clinton taip pat pabrėžė, kad JAV ir Rusijos vyriausybėse yra žmonių, kurie gyvena praeitimi ir netiki, kad abi šalys gali glaudžiai bendradarbiauti. / "RIA Novosti" nuotr.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton vakar paragino Rusiją griežčiau vertinti žmogaus teisių pažeidimus.

Išdrįso tik antrą diena

Antrą vizito Rusijoje dieną H.Clinton buvo spaudžiama reaguoti į Maskvos nesugebėjimą rasti žurnalistės Anos Politkovskajos žudikų, taip pat į buvusio naftos magnato Michailo Chodorkovskio kalinimą.

"Manau, visas šias problemas – įkalinimus, sulaikymus, mušimus, žudymus – skaudu stebėti iš šalies", – neįvardydama konkrečių atvejų sakė JAV diplomatijos vadovė, duodama interviu radijui "Echo Moskvy".

"Kiekvienoje šalyje esama nusikalstamų elementų ir žmonių, kurie mėgina piktnaudžiauti valdžia. Tačiau per pastaruosius 18 mėnesių įvyko daug tokių incidentų, – pridūrė ji. – Manau, norime, kad vyriausybė pasipriešintų ir pasakytų, jog tai blogai."

V.Putinas laiko nerado

Po susitikimo su prezidentu Dmitrijumi Medvedevu JAV valstybės sekretorė sakė pasiuntusi aiškią žinią – "mes netikime, jog buvo pakankamai padaryta siekiant užtikrinti, kad niekas neišvengtų teisingumo".

"Tai kelia didelį susirūpinimą ne vien Jungtinėms Valstijoms, bet ir Rusijos žmonėms, – pridūrė ji. – Neišaiškintos žmogžudystės – labai rimtas iššūkis tinkamam visuomenės funkcionavimui."

H.Clinton apgailestavo, kad "darbotvarkė" neleido jai susitikti su žmogumi, kurį daugelis laiko tikruoju Rusijos vadovu – premjeras Vladimiras Putinas dabar išvykęs vizito į Kiniją.

"Mielai būčiau susitikusi su ministru pirmininku V.Putinu. Mes išties planavome susitikti, tačiau nepavyko suderinti darbotvarkių, – sakė ji. – Taigi tikiuosi susitikti su juo kuria nors proga ateityje."

Gėjai supyko

Valstybės sekretorė sulaukė ir Rusijos gėjų bendruomenės skundų bei kaltinimų. Homoseksualų aktyvistas Nikolajus Aleksejevas trečiadienį sakė esantis nusivylęs, kad H.Clinton viešėdama Maskvoje nediskutavo apie seksualinių mažumų diskriminaciją Rusijoje.

"Rusija turėtų būti demokratinė šalis, o ji nieko nepasakė", – piktinosi jis.

N.Aleksejevas antradienį vykusioje spaudos konferencijoje ragino H.Clinton pasmerkti, anot jo, Rusijoje išsišaknijusią ir stiprėjančią homofobiją.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai sakė, kad jo institucijai nežinoma apie jokius Rusijos gėjų bendruomenės prašymus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų