Honkongo protestuotojai ragina skelbti visuotinį streiką

Honkongo prodemokratinio judėjimo aktyvistai pirmadienį rytinio piko metu trikdė susisiekimą traukiniais, mieste prasidėjus dar vienai potencialių neramumų dienai.

Savaitgalį miestą supurtė kone didžiausias smurto protrūkis per jau tris mėnesius trunkančius antivyriausybinius protestus.

Šis tarptautinis finansų centras išgyvena beprecedentę krizę, aiškių lyderių neturinčiam judėjimui įtikinus milijonus žmonių išeiti į gatves ir protestuoti prieš tai, ką jie laiko Pekino kišimusi į miestiečių reikalus bei jų laisvių apribojimą.

Per naujausias akcijas, surengtas pirmadienio rytą keliose metropoliteno stotyse, juodais rūbais apsirengę protestuotojai, stovėjo prie traukinių durų, neleisdami joms užsidaryti. Dėl tokių jų veiksmų vėlavo daugelis traukinių.

Protestuotojai taip pat ragina pirmadienį paskelbti visuotinį streiką, o universitetų studentai vėliau šiandien ruošiasi susirinkti į mitingus.

Tuo metu vidurinių mokyklų mokiniai prieš pamokas susikibo rankomis ir suformavo gyvąsias grandines prie kelių valstybinių mokyklų.

Dalis jų dėvėjo dujokaukes, šalmus ir apsauginius akinius, tapusius neatsiejama protestuotojų įrangos dalimi per nesibaigiančius mitingus ir susirėmimus su ašarines dujas naudojančia policija.

Prie vienos mokyklos ant bronzinės Kinijos respublikos įkūrėjo Sun Yat-seno (Sun Jatseno) statulos buvo užkabinta dujokaukė ir apsauginiai akiniai.

Dešimtys studentų rizikavo būti nubausti už dalyvavimą miesto centre rengiamame mitinge.

„Honkongas yra mūsų namai... esame miesto ateitis ir turime prisiimti atsakomybę už jo gelbėjimą“, – sakė vienas 17-metis vidurinės mokyklos mokinys, prisistatęs pavarde Wong (Vong).

Honkongas yra pusiau autonominis pietinis Kinijos miestas, valdomas pagal „vienos šalies, dviejų sistemų“ principą, suteikiantį piliečiams daugiau teisių nei žemyninėje dalyje.

Pekinas įsipareigojęs gerbti šias Honkongo gyventojų teises pagal 1997 metų sutartį, pagal kurią Didžioji Britanija grąžino savo buvusią koloniją Kinijai.

Honkongo laisvių varžymas yra kone pagrindinė protesto judėjimo varomoji jėga.

Demonstracijos prasidėjo dėl visuomenės nepasitenkinimo vyriausybės planais leisti išduoti žemyninei Kinijai įtariamuosius, bet vėliau šios akcijos peraugo į platesnį protesto judėjimą.

Aktyvistai dabar reikalauja, kad ekstradicijos įstatymo projektas būtų visiškai panaikintas ir kad būtų atliktas nepriklausomas tyrimas dėl numanomo policijos žiauraus elgesio per demonstracijas.

Protestuotojai taip pat norėtų, kad miesto lyderis ir visi įstatymų leidėjai būtų tiesiogiai renkami ir kad būtų atsisakyta dabartinės Kinijos vyriausybei palankios sistemos.

Honkongo vyriausybę palaikantis Pekinas reaguodamas į neramumus ėmėsi bauginimo taktikos, pavyzdžiui, spausdamas miesto bendroves ir viešai skelbdamas informaciją apie karių manevrus ir pratybas pasienyje.

Vėlai sekmadienį paskelbtame valstybinio naujienų agentūros „Xinhua“ redakcijos straipsnyje perspėjama, kad prodemokratiniam judėjimui „ateina galas“, tačiau išsamesnių detalių jame pateikta nebuvo.

Studentų boikotas

Pirmadienio akcijos rengiamos po dar vieno smurto kupino savaitgalio, per kurį protestuotojai taip pat mėgino sutrikdyti miesto oro uosto – vieno judriausių pasaulyje – darbą.

Sekmadienį buvo atšaukti kelios dešimtys skrydžių, protestuotojams blokavus į oro uostą vedančius kelius, nors policijai pavyko sutrukdyti demonstrantų pastangoms užimti patį terminalą.

Šeštadienį ryžtingai nusiteikę protestuotojai siautėjo miesto centre, sukeldami gaisrus ir svaidydami Molotovo kokteilius į riaušių policiją, nors vietos valdžia uždraudė rengti demonstracijas.

Policija savo ruožtu panaudojo ašarines dujas, lazdas ir vandens patrankas, iš kurių buvo švirkščiamos mėlynos spalvos skysčio čiurkšlės.

Vietos žiniasklaidos nufilmuotame vaizdo įraše matyti, kaip policininkai staigiai užpuola ir muša minią žmonių, besislėpusių traukinio vagone. Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pareigūnų veiksmus pavadino „šiurpinančiais“.

Pasirodžius šiam įrašui, policija, kurią protestuotojai kaltina brutalumu, kilo nauja pasipiktinimo banga.

Universitetai pirmadienį ruošiasi naujų mokslo metų pradžiai, bet studentai – kurie yra protesto judėjimo priešakyje – ketina dviem savaitėms boikotuoti paskaitas.

Protestuotojai taip pat ragina paskelbti visuotinį streiką.

Rugpjūčio pradžioje visame mieste buvo paskelbtas retas streikas, sukėlęs chaosą šiame verslui palankiame finansų centre..

Honkongo pagrindinis vežėjas „Cathay Pacific“ perspėjo darbuotojus, kad pirmadienį prisijungus prie streiko jiems grėstų atleidimas, nors ankstesnę tokią akciją parėmė šių oro linijų skrydžių palydovų profsąjunga.

„Cathay Pacific“ jau atleido mažiausiai keturis protestuotojus palaikančius darbuotojus, įskaitant du pilotus.

Rengiamos demonstracijos sudavė smūgį Honkongo, kaip stabilios vietos verslui, reputacijai.

Be to, mieste sumažėjo turistų, ištuštėjo viešbučiai, o mažmenininkai skundžiasi didžiuliais nuostoliais, tačiau vyriausybė nepasiūlė protestuotojams beveik jokių nuolaidų ar sprendinių krizei.


Šiame straipsnyje: Honkongasstreikasprotestuotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Įsikiš Kinija ir užbaigs tą bardaką.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių