Pereiti į pagrindinį turinį

Į holokausto muziejų – žudyti

2009-06-12 23:59

Jungtinėse Valstijoje – neregėtas rasistinis išpuolis. Pagyvenęs baltųjų pranašumo šalininkas trečiadienį įsiveržė į JAV esantį Holokausto memorialinį muziejų Vašingtone ir ėmė šaudyti.

Sukrėtė net B.Obamą

88 metų Jamesas W.von Brunnas trečiadienį po pietų atėjo į Holokausto memorialinį muziejų, kuriame tuo metu buvo daug žmonių, ir pradėjo šaudyti. Pirma ir paskutine užpuoliko auka tapo apsaugininkas Stephenas Tyrone'as Jonesas. Juodaodis vyras mirė nuvežtas į vietos ligoninę.

J.W.von Brunną sustabdyti ir nugikluoti pavyko tik likusiems apsaugos darbuotojams atsakius ugnimi ir jį sužeidus. Kritinės būklės šaulys vakar buvo gydomas ligoninėje.

"Nėra žodžių mūsų sielvartui ir šokui dėl šių įvykių išreikšti", – sakoma muziejaus, skirto 6 mln. per Antrąjį pasaulinį karą nacių nužudytų žydų atminti, pareiškime. Netoli Nacionalinio molo, kur stovi daugelis Vašingtono monumentų, esantis muziejus tai pat pranešė, kad apsaugininko garbei ketvirtadienį durų neatvėrė.

JAV prezidentas Barackas Obama sakė, kad buvo sukrėstas ir nuliūdintas šio incidento.

"Šis siaubingas aktas primena mums, kad turime išlikti budrūs dėl antisemitizmo ir prietarų", – sakė B.Obama ir pridūrė, jog galvoja apie to "drąsaus apsaugininko, kuris budėjo šioje ...> atminimo vietoje", šeimą ir už ją meldžiasi.

Jau buvo surengęs išpuolį

Žurnalisto išsilavinimą turintis J.W.von Brunnas vadina save profesionaliu rašytoju ir dailininku, bet dauguma pažįsta jo kitą, juodąją, pusę.

Vyras yra kalėjęs už bandymą įvykdyti išpuolį Federalinės atsargų sistemos pastate. 1981 m. J.W.von Brunnas su pistoletu ir nupjautavamzdžiu šautuvu atėjo į Federalinės atsargų sistemos pastatą Vašingtone, bet tada aukų pavyko išvengti, nes vienas apsaugininkas jį sulaikė ir areštavo.

Tiesa, jis šį incidentą vadino pilietiškumu. Savo interneto svetainėje J.W.von Brunnas rašė, kad šešerius su puse metų sėdėjo kalėjime už "piliečių bandymą teisėtai ir be smurto areštuoti išdavikišką Federalinės atsargų sistemos valdytojų tarybą".

Senas antisemitas

J.W.von Brunas pagarsėjęs ir rasistinėmis savo pažiūromis. Savo tinklaraštyje neseniai rašė: "Amerika yra trečiojo pasaulio rasių sąvartynas: kvailas, neišprusęs, visiškai žlugęs." Vyras yra parašęs net knygų apie holokaustą, Adolfą Hitlerį.

J.W.von Brunnas dešimtmečius dalyvavo baltųjų pranašumo šalininkų judėjime, bet 1989 m. išėjęs iš kalėjimo buvo palyginti ramus.

"Jis rodydavosi savo interneto svetainėje, komentuodavo įvairias baltųjų pranašumo šalininkų svetaines, tokias kaip "Storm Front". Bet visa tai, kiek žinau, buvo tik kalbos, iki šio momento nebuvo jokių veiksmų", – sakė Markas Potokas, kurio institucija "Southern Poverty Law Center" stebi ekstremistų grupuotes.

"New York Daily News" citavo buvusią J.W.von Brunno žmoną, kuri sakė, kad vyro neapykanta žydams ir juodaodžiams ėdė jį gyvą kaip koks vėžys.

"Jis tik apie tai ir kalbėdavo, – pasakojo ji. – Kai juo suabejodavau, jis labai supykdavo. Jis sakydavo, kad mirs eidamas pareigas. Tai suprasdavau kaip pasakymą, kad jis tiesiog negulės ir nemirs nuo senatvės, o bandys pasiimti su savimi kažkiek žmonių."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų