Pereiti į pagrindinį turinį

Į JAV atvykusį Kinijos lyderį B. Obama pasveikino mandarinišku „ni hao“

2015-09-25 09:03
BNS inf.
Barackas Obama ir Xi Jinpingas
Barackas Obama ir Xi Jinpingas / AFP nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose šiltai sutiko pirmojo valstybinio vizito atvykusį Kinijos vadovą Xi Jinpingą (Si Dzinpingą), kurį pasveikino mandarinų kalba ištardamas „ni hao“ - „sveiki“.

Tuomet abu lyderiai iš Baltųjų rūmų Vakarų sparno nužingsniavo į kitapus Pensilvanijos aveniu esantį Blairo (Blero) namą - oficialius JAV prezidento svečių namus, kur jiems buvo patiekta vakarienė. 

Pareigūnai vylėsi, kad pradėdami nuo mažiau formalaus susitikimo, dviejų pirmaujančių pasaulio karinių ir ekonominių galių lyderiai turės laiko laisvesnei diskusijai ir apsikeitimui nuomonėmis.

Penktadienį Xi Jinpingas Baltuosiuose rūmuose bus pasveikintas 21 salve ir dalyvaus jo garbei rengiamuose valstybiniuose pietuose, kurie bus proga jam parodyti Kinijos visuomenei, kad jis ir jo šalis traktuojami kaip pasaulinė galia.

Tačiau amerikiečių pareigūnai pripažįsta, kad svieste keptas amerikinis omaras ar ėriukas, kurie bus patiekti per valstybinius pietus, tikriausiai nepadės išspręsti daugybės problemų, temdančių JAV ir Kinijos santykius, taip pat neišsklaidys abejonių dėl Xi Jinpingo įsipareigojimo laikytis „taikaus iškilimo“ strategijos.

„Be jokios abejonės, konstruktyviausias jų angažavimasis vyks per privačius pietus“, - sakė B.Obamos aukšto rango patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Benas Rhodesas (Benas Roudsas).

Xi Jinpingas, kuris savo vizitą pradėjo Sietle susitikimu su įtakingiausių bendrovių vadovais, Vašingtono vertinamas kaip vienas stipriausių Kinijos lyderių per daug dešimtmečių, kuris visą valdžią konsolidavo tokiu sparta, kokios šalis nematė nuo Deng Xiaopingo (Deng Siaopingo) valdymo laikų.

Tačiau jo pasitikėjimas savimi išprovokavo rimtus jūrinius, ekonominius ir kibernetinio saugumo ginčus, kurie, pasak JAV pareigūnų, gali sužlugdyti komplikuotus santykius, kuriuose šiuo metu nusistovėjusi trapi pusiausvyra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų