Į Jungtinę Karalystę patekti bus sunkiau: neįsileis angliškai nekalbančių imigrantų

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė paviešino būsimą, taškais grindžiamą, imigracijos tvarką – į šalį nebebus įleidžiami nekvalifikuoti ir angliškai nemokantys darbuotojai, skelbia portalas anglija.today.

JK vyriausybė ketina nutraukti srautą pigios darbo jėgos iš Europos Sąjungos (ES) valstybių ir gerokai sumažinti užsieniečių, dirbančių gamyklose, sandėliuose, viešbučiuose ir maitinimo įstaigose, skaičių.

Pasak britų vyriausybės, ji būsimą imigracijos tvarką ketina grįsti Australijos taškų sistemos pavyzdžiu ir pirmą kartą per dešimtmečius atgauti visišką JK sienų kontrolę bei panaikinti „iškraipymus“, kuriuos sukūrė ES laisvas judėjimas.

 

 

Pagal būsimą imigracijos tvarką, į šalį norintis patekti užsienietis privalės „surinkti“ mažiausiai 70 taškų. Visi imigrantai turės atitikti tris privalomus reikalavimus – išankstinį darbo pasiūlymą, darbo pobūdį pagal turimus įgūdžius (kvalifikaciją) ir mokėti anglų kalbą. Išankstinis darbo pasiūlymas bus vertas 20 taškų, darbas pagal turimus įgūdžius bus vertinamas 20 taškų, anglų kalbos mokėjimas – 10 taškų. Tarp kitų reikalavimų, kurie irgi bus vertinami taškais, bus algos dydis (metinė alga nuo 23 040 iki 25 599 svarų bus vertinama 10 taškų, didesnė alga – 20 taškų) bei išsilavinimas (mokslų daktaro laipsnis su darbu susijusioje srityje bus vertinamas nuo 10 iki 20 taškų).

Įvairių JK pramonės sričių lyderiai nedelsiant apkaltino šalies vyriausybę ekonomikos puolimu ir įspėjo dėl katastrofiškų pasekmių, kurias lems taškais grindžiamos imigracijos tvarkos įvedimas – darbo vietų praradimo, gamyklų užsidarymo bei verslo pagrindinėse miestų gatvėse susitraukimo.

JK vyriausybės planus taip pat pasmerkė opozicinės Leiboristų ir Liberalų demokratų partijos bei profesinės sąjungos.

JK vyriausybė paviešino 10 puslapių dokumentą, kuriame teigiama, jog:

– JK sienos bus uždarytos nekvalifikuotiems darbuotojams ir visiems migrantams, kurie nemokės anglų kalbos.

– Norintis atvykti dirbti į JK asmuo turės turėti darbo pasiūlymą su minimalia metine 25 600 svarų alga, nors išimtiniais atvejais minimali metinė alga galės siekti 20 480 svarų, ypač tose srityse, kur bus juntamas kvalifikuotų darbuotojų trūkumas, pavydžiui, slaugos sektoriuje.

– Savarankiškai dirbantiems asmenims (angl. self-employed) nebus galimybės atvykti į JK be išankstinio darbo pasiūlymo, o tai reiškia, kad iš Rytų Europos į JK norintys atvykti statybininkai, santechnikai, elektrikai ir kitų profesijų asmenys į šalį galės atvykti tik jau turėdami darbo pasiūlymą.

– Pasieniečiai daugiau nebepriims tapatybės (ID) kortelių iš tokių šalių piliečių kaip Prancūzija ir Italija siekiant sumažinti trečiųjų šalių (ne ES) piliečių patekimą pasinaudojant padirbtomis arba pavogtomis ID kortelėmis.

– Kvalifikacijos įvertinimas užsienio darbuotojams bus sumažintas iki A lygio (angl. A-levels) arba jį atitinkančio. Taip pat bus panaikinta kvalifikuotų darbuotojų kvota, o kai kuriems labai aukštos kvalifikacijos darbuotojams bus leidžiama atvykti į JK be išankstinio darbo pasiūlymo.

– Menininkai, pramogų pasaulio atstovai, sportininkai ir muzikantai išlaikys teisę atvykti į JK konkretiems renginiams, peržiūroms, varžyboms ir panašiai.

JK vyriausybė jau paskelbė, kad šalies darbdaviai netrukus bus įtraukti į išsamią pasirengimo kampaniją, siekiant paruošti darbdavius būsimiems imigracijos tvarkos pokyčiams, kurie turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio.

Tiesa, žemės ūkio srityje JK vyriausybė leis atvykti 10 tūkst. užsieniečių sezoniniams darbams, tačiau ši kvota yra žymiai mažesnė nei reikalauja Nacionalinė ūkininkų sąjunga (NFU), kurios teigimu, vien 2021 m. reikės 70 tūkst. laikinų darbo vizų žemės ūkio darbininkams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ray

Ray portretas
Kokias nesamones rašote redakcija?? Visa ka jus čia rašote pamirštate pridėti NAUJAI ATVYKSTANTIEMS. Tai pakeiskite temą ir negązdinkite žmonių. Nes darotės kaip Maskvos dezinformatoriai.

Rita

Rita portretas
Nu jo kas dirbs juodus darbus anglai juk nedirbs .

Įstatymus apeis....viskas už pinigus...

Įstatymus apeis....viskas už pinigus... portretas
Pasakos......kas tuolėtus valys....
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių