Į Oslą atvykusi Nobelio taikos premijos laureatė M. Ressa ragina žurnalistus ginti savo teises

Šių metų Nobelio taikos premija apdovanota Filipinų žurnalistė Maria Ressa paragino kolegas ginti savo teises.

Žurnalistai turi priešintis „autoritarinio stiliaus“ lyderiams, sakė 58 metų žurnalistė, trečiadienį atvykusi į Oslo oro uostą. M. Ressai ir rusų žurnalistui Dmitrijui Muratovui penktadienį Norvegijoje oficialiai bus įteikta Nobelio taikos premija.

Abiem žurnalistams už jų nuopelnus nuomonės laisvei prestižinis apdovanojimas skirtas spalį. Į Oslą atvykusi M. Ressa buvo labai susijaudinusi. Ji dėvėjo juodą veido kaukę su užrašu anglų kalba „Žurnalistika nėra nusikaltimas“ ir įspėjo dėl „būsimų diktatorių“. Jei „faktams kyla grėsmė“, negali būti „sąžiningų rinkimų“, sakė M. Ressa.

Ilgą laiką nebuvo aišku, ar buvusi CNN korespondentė atvyks į Oslą atsiimti apdovanojimo. Ji turėjo prašyti keturių teismų leidimo. M. Ressa šiuo metu laukia sprendimo apeliaciniame procese dėl šmeižto ir todėl gali keliauti tik su tam tikromis sąlygomis.

M. Ressa 2012 metais Filipinuose su kolegomis įkūrė tiriamosios žurnalistikos portalą „Rappler“, kuris, be kita ko, rašė apie prieštaringai vertinamą prezidento Rodrigo Dutertės kovos su narkotikais kampaniją. Žmogaus teisių organizacijų duomenimis, per šią kampaniją pastaraisiais metais žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Prieš M. Ressą vyksta iš viso septyni procesai. Vien tik procese dėl šmeižto jai gresia šešeri metai kalėjimo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAS IŠLAISVINS ASANDŽĄ IŠ BRITANIJOS KALĖJIMO? VAIDMAINIAI

KAS IŠLAISVINS ASANDŽĄ IŠ BRITANIJOS KALĖJIMO? VAIDMAINIAI  portretas
.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių