Pereiti į pagrindinį turinį

Į spąstus pateko lietuvis

Į piratų, siaučiančių prie Somalio krantų, nelaisvę pateko Lietuvos pilietis. Jis plaukė laivu "CEC Future", kurį jūrų plėšikai užgrobė penktadienį.

Danijos bendrovei "Clipper Group" priklausančiame sausakrūvyje buvo trylika įgulos narių: vienuolika rusų, vienas Gruzijos pilietis ir vienas lietuvis. Lietuvos užsienio reikalų ministerija vakar negalėjo patvirtinti šios informacijos, kurią pateikė laivo savininkai.

Iš Artimųjų Rytų į Aziją plaukusį laivą piratai užgrobė Adeno sąsiauryje, tarp Arabijos pusiasalio ir Somalio. Per incidentą aukų pavyko išvengti. Jūrų plėšikai nuplukdė laivą į vieną Somalio uostų. Jokių reikalavimų jie kol kas nepateikė.

"Laivas gabeno metalo dirbinius į Indoneziją. Šis krovinys negalėjo būti vertingas piratams. Labai nuogąstaujame dėl įgulos likimo ir esame pasiryžę vesti derybas, kad ji būtų išlaisvinta. Tai viskas, ką galime padaryti šiuo metu", – sakė bendrovės, kuriai priklauso laivas, atstovas Kurtas Rye Damkjras.

Žinių apie pagrobtus laivus Adeno sąsiauryje ir Indijos vandenyne iš Somalio gaunama kelis kartus per savaitę. Užgrobę laivą piratai dažniausiai reikalauja iš jo savininko didelės išpirkos.

Daugiausia atgarsių pastaruoju metu sukėlė rugsėjo 25 d. įvykdytas Ukrainos laivo "Faina", gabenusio tankus ir kitokią ginkluotę, pagrobimas. Jame buvo vienas Latvijos, trys Rusijos ir septyniolika Ukrainos piliečių. Laivo kapitonas, Rusijos pilietis Vladimiras Kolobkovas mirė netrukus po to, kai laivas buvo užgrobtas. Derybos dėl įgulos išlaisvinimo vyksta iki šiol.

Somalio valdžia viena nepajėgia susidoroti su piratais. Šios šalies vyriausybės vadovas paragino užsienio valstybes atsiųsti karo laivus į Somalio teritorinius vandenis kovoti su piratais. NATO ir Rusija jau nusiuntė laivus į Adeno įlanką. Tačiau jūrų plėšikų išpuoliai nesiliauja.

Šiuo metu Somalio piratai laiko vienuolika laivų ir maždaug 200 jų įgulų narių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų