Pereiti į pagrindinį turinį

Ilgai laukta kalba – penktadienį

2013-01-16 23:59
Ilgai laukta kalba – penktadienį
Ilgai laukta kalba – penktadienį / "Reuters" nuotr.

Ryšis britų premjeras Davidas Cameronas siūlyti 2015 m. Jungtinėje Karalystėje surengti referendumą dėl narystės ES ar ne? Jei ryšis, ką gi nutars britai?

Svarbus pasisakymas

Beveik pusė šalies gyventojų ir premjero partijos kolegų nori palikti ES, o Europa ir koalicijoje esantys liberalai demokratai kategoriškai priešinasi bet kokioms kalboms apie Didžiosios Britanijos pasitraukimą iš Bendrijos.

Akivaizdu, jog D.Cameronas, kad ir ką nuspręs, susidurs su aršia kritika.

Britų premjeras ilgai atidėliojo kalbą. Galiausiai jis pareiškė, kad kalbą sakys sausio 22 d. Tačiau vokiečiams pasipiktinus, jog kalba užgoš Europoje minimas 50-ąsias 1963 m. Prancūzijos ir Vokietijos pasirašytos Eliziejaus taikos sutarties metines, renginį teko paankstinti.

Pasak neoficialių šaltinių, to D.Camerono paprašė pati Vokietijos kanclerė Angela Merkel, su kuria jis telefonu kalbėjosi praėjusį savaitgalį.

Taigi, D.Cameronui teks kalbėti ne gimtinėje, o Nyderlanduose. Tiesa, Nyderlandų premjero Marko Rutte atstovai patvirtino, kad premjeras nedalyvaus D.Camerono spaudos konferencijoje, nors abiejų šalių lyderiai susitiks.

Nešantažuoja Europos

D.Cameronas pastaruoju metu patyrė nemažą spaudimą tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek Europoje. Vokiečiai net apkaltino britų premjerą, kad šis šantažuoja ES, esą grasindamas referendumu siekia gauti britams įvairių nuolaidų. Tačiau D.Cameronas tokius kaltinimus kategoriškai paneigė.

"Aš nieko nešantažuoju. Didžioji Britanija, kaip ir bet kuri kita Europos šalis, turi visas teises sakyti, kad mes esame šio klubo nariai. Esame iškilūs nariai. Mokame dideles sumas už tai, kad esame šio klubo nariai. Mes turime visas teises argumentuoti, jog tai turi pasikeisti", – teisinosi D.Cameronas.

Diskusijų audrą Europoje sukėlė britų iždo kanclerio George’o Osborne’o komentaras, paskelbtas viename vokiečių dienraštyje: jei ES nori, kad Didžioji Britanija liktų bloke, Bendrija turi pasikeisti.

Reaguodamas į šį komentarą, vienas Vokietijos įstatymų leidėjas apkaltino Didžiąją Britaniją šantažu. Tačiau D.Cameronas atrėžė, kad jis asmeniškai pasisako už šalies narystę bloke.

"Nemanau, kad pasitraukimas iš ES atitiktų mūsų interesus, – tvirtino premjeras. – Ar Didžioji Britanija žlugtų, jeigu paliktume ES? Be abejo, ne. Mes galime rinktis kitokį kelią. Klausimas, ar jis atitinka mūsų nacionalinius interesus."

D.Cameronas pridūrė, kad dabartinė padėtis ES jo netenkina.

"Šiuo metu yra daug žmonių, kurie sako: "Norėčiau būti Europoje, tačiau nesu patenkintas visais šio ryšio aspektais, todėl noriu, kad tai pasikeistų." Toks yra mano požiūris. Taigi, manau, kad referendumas dėl pasilikimo arba pasitraukimo šiandien būtų klaidingas pasirinkimas", – kalbėjo D.Cameronas.

Mūšis namie

Vakar beveik 100 Torių partijos, kuriai priklauso ir D.Cameronas, narių dar sykį viešai paragino vyriausybę surengti referendumą. Ir atrodo, kad premjeras yra linkęs nusileisti, nes apklausos rodo, jog net 48 proc. Torių partijos narių norėtų referendumo, o tik 9 proc. jam priešinasi.

Britų Nepriklausomybės partijos atstovai taip pat paragino vyriausybę kuo skubau paklausti tautos nuomonės dėl tolesnės šalies narystės ES.

O Leiboristų partijos atstovai, liberalai demokratai ir britų verslo atstovai pareiškė, kad Didžioji Britanija Europoje negali likti izoliuota.

Ministro pirmininko pavaduotojas liberalas demokratas Nickas Cleggas apkaltino D.Cameroną, kad šis stato į pavojų milijonus britų, nenusileisdamas dėl britų įsipareigojimų ES.

Leiboristas Douglasas Alexanderis, šešėlinio ministrų kabineto užsienio reikalų sekretorius, pridūrė, jog D.Cameronas savo kalbomis "iškėlė daugiau klausimų nei atsakė".

Net Didžiosios Britanijos sąjungininkės JAV pabrėžė, kad šalis turėtų susilaikyti nuo skubotų veiksmų. JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Europos reikalams Philipas Gordonas pabrėžė, kad britų balsas Europoje turi likti stiprus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų