Indija panaikino Kašmyro specialųjį statusą

  • Teksto dydis:

Indijos vyriausybė pirmadienį skubiai panaikino specialųjį ginčijamo Kašmyro statusą.

Indijos premjero Narendros Modi (Narendros Modžio) hinduistų nacionalistų partija taip pat pateikė įstatymo projektą, pagal kurį minima teritorija būtų padalyta į dvi dalis ir tiesiogiai valdoma iš Naujojo Delio.

Vyriausybė Indijos administruojamoje Kašmyro dalyje pirmadienį paryčiais paskelbė ypatingąją saugumo padėtį. Praėjusią savaitę argumentuojant terorizmo grėsme čia buvo dislokuoti dešimtys tūkstančių karių.   

Indijos vidaus reikalų ministras Amitas Shahas (Amitas Šahas) parlamente paskelbė, kad šalies prezidentas pasirašė įsaką, kuriuo panaikino konstitucijos 370-ąjį straipsnį, kuris suteikė specialiąją autonomiją daugiausia musulmonų apgyvendintam Himalajų regionui.

Dekrete sakoma, kad jis įsigalioja „iškart“.

Neramus Kašmyro regionas yra padalytas tarp Indijos ir Pakistano nuo pat britų valdymo pabaigos 1947 metais, bet abi šalys iki šiol reiškia teritorines pretenzijas į visą buvusią Himalajų karalystę ir dėl šios teritorijos dukart kariavo.

Buvusi regiono vyriausioji ministrė Mehbooba Mufti (Mehbūba Mufti) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad pastarasis žingsnis yra „tamsiausia diena Indijos demokratijai“. 

„Vienašališkas Indijos vyriausybės sprendimas panaikinti 370-ąjį straipsnį yra neteisėtas bei antikonstitucinis ir pavers Indiją Džamu ir Kašmyro okupante“, – pridūrė buvusi vyriausioji ministrė. 

N. Modi dešiniojo sparno hinduistų nacionalistų partija „Bharatiya Janata“ (BJP) gegužę vykusiuose visuotiniuose rinkimuose užsitikrino tvirtą daugumą parlamente. Partija pažadėjo, kad įgyvendins savo seną pažadą panaikinti minėtą straipsnį. 

Nuo šiol įsigyti žemės regione bus leidžiama ne tik vietos gyventojams.

Pakistanas atmeta Indijos sprendimą

Pakistano užsienio reikalų ministras pirmadienį pareiškė, kad Indijos sprendimas panaikinti ginčijamo Kašmyro specialųjį statusą pažeidžia Jungtinių Tautų rezoliuciją.

Saudo Arabijoje viešintis ministras Shahas Mahmoodas Qureshi (Šachas Mahmudas Kurešis) Pakistano televizijai sakė, kad Islamabadas imsis aktyvių diplomatinių pastangų užkirsti kelią įgyvendinti atitinkamą Indijos prezidento įsaką. 

Sh. M. Qureshi atvyko į Saudo Arabiją dalyvauti piligriminėje kelionėje į švenčiausiąją musulmonų vietą – Meką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių