Pereiti į pagrindinį turinį

Irakas skendi chaose

2013-05-21 23:59
Irakas skendi chaose
Irakas skendi chaose / "Reuters" nuotr.

Iraką bene kasdien drebina išpuoliai. Baiminamasi, kad nepasikartotų 2006-2007 m. scenarijus, kai Irakas buvo atsidūręs prie pilietinio karo slenksčio.

Daugiausia nerimo kelia įsiplieskęs karas su mečetėmis. Kruvini išpuoliai prieš sunitų ir šiitų maldos vietas tapo kone kasdienybe. Sproginėja bombos, šaudoma iš minosvaidžių.

Pastarąjį kartą išpuoliai prieš maldos namus sukėlė Irake tarpkonfesinį konfliktą tarp sunitų mažumos ir šiitų daugumos.

Tik Jungtinų Valstijų kariuomenės padidinimas leido pažaboti smurtą. Dabar už saugumą šalyje yra atsakingos Irako kariuomenės pajėgos, kurioms, atrodo, sunkiai sekasi užtikrinti šalyje saugumą.

Praėjusį penktadienį išpuolis įvykdytas netoli sunitų mečetės Baakuboje, esančioje į šiaurę nuo Bagdado. Šalia maldos namų po pamaldų sprogo dvi bombos. Viena bomba sprogo tikintiesiems išeinant, o kita – žmonėms susirinkus pirmojo sprogimo vietoje. Iš viso žuvo 41 žmogus.

Savaitgalį ir pirmadienį Iraką toliau drebino sprogimai. Jie griaudėjo sostinėje Bagdade ir pietiniame Basros mieste. Bagdade šiitų rajonuose per devynis užminuotų automobilių sprogimus žuvo 24 žmonės, sužeista 112. Basroje, kuri anksčiau buvo laikoma gana saugiu miestu, išpuoliai nusinešė mažiausiai 10 gyvybių, sužeista dar 27 žmonės.

Išpuolis prieš policijos pareigūnus įvykdytas ir neramioje Anbaro provincijoje. Žuvo 24 pareigūnai. Dalis pareigūnų žuvo juos vaduojant, kiti – per nuovados užpuolimą.

Per kitą policijos nuovados užpuolimą Ravos mieste toje pačioje provincijoje žuvo keturi ir buvo sužeisti dar trys policininkai.

Anbaro provincijoje, kurioje yra Ramadi ir Faludžos miestai – prieš beveik penkis mėnesius kilusių sunitų protestų centrai, pastarosiomis savaitėmis buvo įvykdyta visa virtinė išpuolių prieš saugumo pajėgas.

Sprogimus lydi ir protestai prieš vyriausybę. Šiitų dominuojamą Nourio al Maliki vyriausybę sunitų mažuma kaltina diskriminacine politika ir represijomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų