Pereiti į pagrindinį turinį

Irako parlamentas nepritaria premjero reformoms

2015-11-02 15:46
BNS inf.
H.Abadi
H.Abadi / Scanpix nuotr.

Irako parlamentarai pirmadienį iš dalies nepritarė ministro pirmininko Haidero al Abadi (Haidero Abadžio) reformoms, kuriomis siekiama pažaboti korupciją ir modernizuoti vyriausybę, pasisakydami prieš bet kokį savo galių mažinimą.

Premjero ir parlamentarų ginčas gali ateityje varžyti H.Abadi reformų pastangas, vyriausybės vadovui jau ėmusis reikšmingų ir ilgalaikių permainų.

Milžiniški korupcijos mastai Irake ir pats faktas, kad patys valdžios pareigūnai turi atsisakyti savo privilegijų, jog galėtų įgyvendinti kai kuriuos pakeitimus, savaime yra pagrindiniai reformos kliuviniai.

Parlamentas „nepripažįsta bet kokių jo įstatymų leidimo galių perdavimo bet kokiai vykdomajai šaliai ir ragina visus pareigūnus eiti savo pareigas pagal konstituciją“, – sakoma parlamento atstovo pareiškime.

Vis dėlto pareiškime, kuriame H.al Abadi pavardė neminima, tvirtinama, kad parlamentas palaiko reformas, kurias pradėjo premjeras, reaguodamas į visuomenės pasipiktinimą, peraugusį į kelių savaičių protestus Bagdade ir pietinėje šalies dalyje.

Irako aukščiausio rango šiitų dvasininkas, didysis ajatola Ali al Sistani (Alis Sistanis) pats paragino imtis permainų, taip suteikdamas H.al Abadi politinį užnugarį, ir parlamentas patvirtino premjero pateiktą reformų programą ir pritarė virtinei kitų jo siūlomų pakeitimų.

H.al Abadi paskelbtame reformų plane numatyta panaikinti viceprezidento ir premjero pavaduotojo postus, moderfnizuoti ministrų kabinetą, sumnažinti pareigūnų atlyginimus ir jų apsaugininkų skaičių.

Tačiau kai kurioms reformoms gali reikėti parlamento pritarimo, ypač viceprezidento posto, kuris yra numatytas konstitucijoje, panaikinimui. Norint panaikinti šį postą, parlamentas turėtų pritarti konstitucinei pataisai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų