Iranas atmetė JAV raginimą vėl laikytis branduolinio susitarimo

Iranas ketvirtadienį atmetė jam adresuotą JAV raginimą visų pirma vėl pradėti laikytis visų įsipareigojimų, prisiimtų pagal branduolinį susitarimą, kad Vašingtonas prie jo grįžtų, ir tvirtino, jog Teheranas ėmėsi tik „taisomųjų priemonių“ pasitraukus Amerikai.

Naujojo JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija trečiadienį patvirtino norinti vėl laikytis susitarimo, pakibusio ant plauko jo pirmtakui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) nusprendus pasitraukti iš šio pakto 2018 metais.

Tačiau apie pakitusią Vašingtono poziciją pranešęs valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pabrėžė, kad JAV sugrįš prie 2015 metais su pasaulio galybėmis sudaryto susitarimo tik tuomet, kai Iranas vėl pradės vykdyti savo įsipareigojimus.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) ketvirtadienį atmetė tokį reikalavimą.

„Pažvelkite teisybei į akis, sekretoriau Blinkenai: JCPOA pažeidė JAV“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. J. Zarifas, pavartodamas branduolinio pakto oficialaus pavadinimo santrumpą.

Ministro teigimu, Vašingtonas ne tik vienašališkai pasitraukė iš sutarties, bet ir paskelbė sankcijas, kurios „užblokavo maisto ir vaistų (tiekimą) iraniečiams“ ir „nubaudė“ juos už JT rezoliucijos laikymąsi.

„Kas gi turėtų žengti pirmąjį žingsnį? Niekada nepamirškite D. Trumpo maksimalaus fiasko“, – pridūrė užsienio reikalų ministras, pabrėždamas, kad Iranas „laikėsi JCPOA“ ir ėmėsi tik „prognozuojamų taisomųjų priemonių“.

D. Trumpas 2018 metais išvedė JAV iš JCPOA ir paskelbė Iranui skaudžių sankcijų, laikydamasis „maksimalaus spaudimo“ politikos šiitiškos respublikos atžvilgiu.

Praėjus metams Iranas liovėsi laikytis daugumos svarbiausių įsipareigojimų, prisiimtų pagal branduolinį susitarimą, numatantį ekonomines lengvatas mainais į branduolinės programos ribojimus.

Sausio 4 dieną Teheranas paskelbė pradėjęs sodrinti uraną iki 20 proc. lygio – daug didesnio už sutartyje numatytus 3,67 proc., bet gerokai žemesnį už lygį, būtiną atominei bombai pagaminti.

Teheranas paragino Vašingtoną „besąlygiškai“ atšaukti D. Trumpo įvestas sankcijas, siekiant išsaugoti branduolinį susitarimą.

Šiitiška respublika pažadėjo vėl laikytis visų prisiimtų įsipareigojimų tik tuo atveju, jei tą patį pirmiau padarys kitos sutarties šalys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių