Pereiti į pagrindinį turinį

Iranas po sankcijų panaikinimo Lenkijoje pradeda prekybos vajų

2016-05-30 09:29
BNS inf.

Irano užsienio reikalų ministras sekmadienį Lenkijoje pradėjo prekybos su Europos Sąjunga (ES) vajų, kuris yra vienas pirmųjų Teherano žingsnių siekiant užmegzti verslo ryšius su Vakarais po sankcijų panaikinimo anksčiau šiais metais.

M. J. Zarifas ir W. Waszczykowskis
M. J. Zarifas ir W. Waszczykowskis / Scanpix nuotr.

Javadas Zarifas (Džavadas Zarifas) taip pat turėtų nuvykti į ES nares Suomiją, Švediją ir, taip pat, Latviją, kur birželio 2 dieną užbaigs savo kelionę.

„Esu įsitikinęs, jog mūsų ambasadoriaus (Varšuvoje) noras, kad mūsų metinė dvišalė apyvarta pasiektų 1 mlrd. dolerių (0,9 mlrd. eurų), išsipildys“, – sakė J.Zarifas bendroje spaudos konferencijoje su Lenkijos užsienio reikalų ministru Witoldu Waszczykowskiu (Vitoldu Vaščykovskiu).

Pastaraisiais metais metinės dvišalės Lenkijos ir Irano prekybos apyvarta būdavo tik maždaug 70 mln. dolerių (62 mln. eurų) – dėl tarptautinių sankcijų Irano branduolinei programai.

Sankcijos buvo panaikintos pagal istorinį susitarimą, kurį Iranas pernai pasirašė su pasaulio galiomis ir kuris įsigaliojo sausio mėnesį.

Iranas jau pradėjo kampaniją prekybai skatinti ir įtakingos Vakarų valstybės gegužės 20 dieną paskelbė, kad grįžta prie verslo su Teheranu.

J.Zarifas, kurį atlydėjo daugiausia privataus Irano verslo sektoriaus delegacija, pirmadienį turi dalyvauti Lenkijos ir Irano verslo forume Varšuvoje.

„Mes visada jautėme, kad Iranas yra sprendimo dalis, o ne problemos dalis“, – sakė W.Waszczykowskis, buvęs ambasadorius Teherane.

„Po nustūmimo į šoną ir net atstūmimo metų Iranas grįžta į tarptautinę sceną kaip svarbus partneris – svarbus žaidėjas, kuris darys įtaką pozityviems globaliniams sprendimams“, – sakė W.Waszczykowskis.

Anksčiau abu ministrai pasirašė supratimo memorandumą dėl dvišalio politinio bendradarbiavimo.

J.Zarifas į Varšuvą atvyko savaitė po to, kai tvirtino, kad Jungtinėms Valstijoms reikia imtis konkrečių veiksmų, kurie paskatintų investuotojus dirbti su Teheranu.

Nors panaikino daugumą sankcijų, JAV paliko sankcijas, nukreiptas prieš įtariamą Teherano paramą ginkluotiems judėjimams Artimuosiuose Rytuose ir jo balistinių raketų programą.

Todėl Europos bankai, kurių daugelis turi filialus JAV teritorijoje, baimindamiesi persekiojimo Amerikoje, neskubėjo atnaujinti verslo ryšių su Iranu.

Tačiau bendrame JAV, Europos Sąjungos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos gegužės 20-osios pareiškime sakoma, kad užsienio bankai ir kompanijos neturėtų susilaikyti nuo teisėto verslo su Iranu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų