Pereiti į pagrindinį turinį

Iranas tarsi sėdi ant bombos

2009-06-22 09:11
Riaušės: Teherane nesiliauja protestai dėl klastojamų rinkimų rezultatų. Protestuotojus vaiko policija, bet jie nepasiduoda.
Riaušės: Teherane nesiliauja protestai dėl klastojamų rinkimų rezultatų. Protestuotojus vaiko policija, bet jie nepasiduoda. / "Reuters" nuotr.

Teheranas šiomis dienomis primena piktų bičių avilį. Po šeštadienį vykusių protestuotojų ir policijos susirėmimų Irano sostinėje vakar tvyrojo įtampa.

Šovė į demonstrantus

Nepaisydami aukščiausio Irano lyderio ajatolos Ali Khamenei ultimatumo nutraukti protestus dėl ginčijamų prezidento rinkimų, protestuotojai išėjo į gatves. Ten jų jau laukė sustiprintos policijos pajėgos. Joms į pagalbą buvo atsiųstos savanoriškos sukarintos pajėgos "Basij". Liudininkų teigimu, demonstrantų nesustabdė nei ašarinės dujos, nei vandens patrankos.

"Robokopai" mus smarkiai sumušė, – pasakojo vienas protestuotojas. – Buvo sumušti vyrai ir moterys. Mano visas kūnas sumuštas. Jie konfiskavo mano kamerą." Kiti demonstracijos liudininkai pasakojo, kad policija panaudojo ir šaunamuosius ginklus. Žuvo daugiau kaip dešimt žmonių, dar keli sužeisti. Tai pranešė Irano valstybinė televizija. Užsienio žiniasklaidai buvo uždrausta nušviesti demonstracijas.

Aukų būta ir kitur. Netoli Irano revoliucijos tėvo ajatolos Ruhollah Khomeini šventovės, esančios Teherano pietuose, per mirtininko išpuolį šeštadienį žuvo pats sprogdintojas ir buvo sužeisti dar trys žmonės. Be to, buvo padegta viena mečetė. Per incidentą žuvo keli žmonės.

Pasirengęs kankinystei

Pasibaigus susirėmimams Irano opozicijos lyderis Miras Hosseinas Mousavi kreipėsi į savo šalininkus. Jis pareiškė, kad šalį reikia apvalyti nuo melo ir nedorumo. Jis vėl patvirtino nepripažįstantis rinkimų rezultatų, pagal kuriuos rinkimus laimėjo dabartinis prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas. M.H.Mousavi teigimu, jie suklastoti ir turi būti anuliuoti. Klastoti rezultatus, pasak politiko, buvo planuojamas mėnesius.

Savo šalininkams M.H.Mousavi sakė, jog yra pasirengęs kankinystei, tačiau tvirtino, kad nesiekia konfrontuoti su valdžia. "Nesame prieš islamo sistemą ir jos įstatymus – esame prieš melą. Mes norime reformų", – teigiama M.H.Mousavi pareiškime.

Politikas pabrėžė, jog jei valdžia neleis rengti taikių protestų, sulauks atitinkamų padarinių.

Ragino nutraukti smurtą

Susirūpinimą dėl liejamo kraujo Irane išreiškė JAV prezidentas Barackas Obama. Jis paragino Irano valdžią nutraukti smurtą prieš protesto akcijų dalyvius, nesutinkančius su prezidento rinkimų rezultatais.

"Raginame Irano vyriausybę nutraukti visus neteisingus smurto veiksmus prieš savo liaudį, – teigiama Baltųjų rūmų paskelbtame B.Obamos pareiškime. – Būtina gerbti žmonių teisę į susirinkimų ir žodžio laisvę, ir Jungtinės Valstijos remia tuos, kurie mėgina įgyvendinti šias teises."

Vienas JAV administracijos pareigūnas sakė, kad B.Obama šeštadienį Baltuosiuose rūmuose buvo ne kartą susitikęs su patarėjais aptarti padėties Irane. JAV valdžia vengia kištis į Irano vidaus reikalus, nes baiminasi, kad gali pablogėti opozicijos padėtis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų