Irane nerimsta porinkiminės aistros

Nepaisydami valdžios draudimo, antrai kadencijai perrinkto Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado priešininkai sostinėje Teherane pirmadienį surengė protestą ir susigrūmė su šalies vadovo šalininkais.

Rinkimus pralaimėjęs nuosaikių pažiūrų politikas Miras Hosseinas Mousavi atsisakė pirmadienį rengti masinę protesto akciją, kai vidaus reikalų ministerija įspėjo, kad vaikys protestuotojus tikromis kulkomis. Politikas žadėjo pirmadienį kreiptis į savo šalininkus ir paraginti išlaikyti ramybę.

Šalia Teherano universiteto pirmadienį surengtoje demonstracijoje dalyvavo M.H.Mousavi žmona Zahra Rahnavard. Ji ragino žmones lipti ant namų stogų ir šaukti: „Dievas yra didis!“

Pastarosiomis dienomis Teherano universitetas virto neramumų židiniu. Po studentų demonstracijų savaitgalį policija įsiveržė į bendrabučius ir suėmė dešimtis jaunuolių.

Oficialiais duomenimis, per penktadienį vykusius prezidento rinkimus dabartinis šalies vadovas M.Ahmadinejadas surinko 62 proc. balsų. M.H.Mousavi ir kiti opozicijos politikai rezultatus pavadino suklastotais ir pareikalavo juos anuliuoti.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei nurodė atlikti tyrimą dėl galimo rinkimų klastojimo. Tyrimą atliks Sergėtojų taryba, sudaryta iš 12 aukštų dvasinių lyderių.

Prezidento rinkimų rezultatai pakurstė protestus



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių