Ispanija skelbia klimato nepaprastąją padėtį

Ispanijos naujoji vyriausybė antradienį paskelbė „klimato nepaprastąją padėtį“ ir pažadėjo per pirmąsias 100 savo darbo dienų pristatyti įstatymo projektą dėl pereigos prie atsinaujinančių energijos šaltinių.

Pareiškime, paskelbtame po savaitinio vyriausybės posėdžio, vyriausybė įsipareigoja pateikti įstatymo projektą „taršai šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis mažinti su tikslu iki 2050 metų pasiekti neutralumą klimato atžvilgiu“.

Premjero Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso) kairiojo sparno koalicinė vyriausybė, kuri pradėjo dirbti sausio 13 dieną, taip pat įsipareigojo pakoreguoti nacionalinį kovos su klimato kaita planą.

Vyriausybė nusprendė užtikrinti, kad „klimato kaita ir pereiga būtų kertinis akmuo visiems (ministerijų) departamentams ir vyriausybės veiksmams“, žurnalistams sakė atstovė Maria Jesus Montero (Marija Chesus Montero).

Aplinkos ministrė Teresa Ribera sakė, kad vyriausybę įkvėpė Prancūzijos veiksmai sukurti viešą patariamąją grupę „idėjoms generuoti dėl atsako į klimato kaitą visus įtraukiančiu, konsultaciniu būdu, ypatingą dėmesį skiriant jaunimui“.

Praėjusią vasarą Prancūzija paskelbė kurianti piliečių grupę dėl klimato kaitos. Šią grupę sudarys 150 žmonių, turinčių pasiūlyti idėjų ir nuomonių įvairiais klimato kaitos klausimais, „laikantis socialinio teisingumo dvasios“.

Lapkričio pabaigoje Europos Parlamentas nubalsavo, kad būtų paskelbta „klimato ir aplinkos nepaprastoji padėtis“. Tai buvo simbolinis gestas prieš Jungtinių Tautų pasaulines klimato derybas, praėjusį mėnesį įvykusias Madride.

Europos Parlamento priimta priemone raginama užtikrinti „tikslą, jog pasaulio atšilimas būtų ne didesnis kaip 1,5 Celsijaus laipsnio“.

Vėliau panašias priemones priėmė virtinės Europos Sąjungos šalių, įskaitant Prancūziją, Jungtinę Karalystę ir Austriją, parlamentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių