Ispanijos vyriausybė patvirtino įstatymą, įteisinantį karaliaus sosto atsisakymą

  • Teksto dydis:

Ispanijos vyriausybė antradienį patvirtino įstatymą, įteisinantį karaliaus Juano Carloso (Chuano Karloso) sosto atsisakymą, praėjus dienai po 76-erių metų karaliaus pareiškimo, kad jis užleisiąs sostą savo sūnui princui Felipe (Felipei).

Įstatymas buvo patvirtintas neeiliniame ministrų kabineto posėdyje ir dabar dėl jo bus skubiai balsuojama parlamente, kurio daugumą sudaro Ispanijos monarchiją palaikančių partijų atstovai.

Sosto atsisakymas įsigalios, kai naujasis įstatymas bus priimtas parlamente ir publikuotas oficialiame valstybės biuletenyje. Iš karto po to galėtų būti paskelbtas naujas karalius.

Įstatymo projekte, kuriam pritarė ministro Mariano Rajoy (Mariano Rachojaus) kabinetas, yra pareiškimas, kuriame pažymimas karaliaus vaidmuo Ispanijos perėjime į demokratiją po ilgamečio diktatoriaus generolo Francisco Franco (Fransisko Franko) mirties 1975 metais.

„Be jo vadovavimo ir lyderystės šis perėjimas tiesiog būtų buvęs neįmanomas“, – sakoma pareiškime.

„Jeigu Ispanija yra teisinė, moderni ir demokratinė valstybė, pasiekusi didžiules visuomenės gerovės, lyderiavimo Europoje ir visoje tarptautinėje arenoje aukštumas, tai yra, didele dalimi, Juano Carloso I valdymo nuopelnas“, – nurodoma tekste.

Pirmadienį karaliaui Juanui Carlosui atsisakius sosto, tūkstančiai antimonarchistų visoje Ispanijoje išėjo į gatves reikalauti balsavimo dėl monarchijos likimo.

Protestuotojai reikalauja, kad vietoje sosto perdavimo kronprincui Felipe (Felipei), kuris bus karalius Felipe VI, būtų surengtas referendumas dėl paties monarchijos išlikimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių