Ispanijos žvalgybos vadovė atleista dėl sekimo skandalo

Ispanijos vyriausybė antradienį atleido iš pareigų šalies žvalgybos tarnybos vadovę, plečiantis skandalui dėl įsilaužimo į ministro pirmininko ir katalonų separatistų lyderių telefonus.

Paz Esteban (Pas Esteban), pirmoji moteris, paskirta vadovauti Ispanijos žvalgybos tarnybai CNI, paliks postą, spaudos konferencijoje pranešė gynybos ministrė Margarita Robles, kurios vadovaujama ministerija prižiūri šalies žvalgybos aparatą.    

Kiek anksčiau apie P. Esteban atleidimą pranešė žiniasklaida. 

„Visiško saugumo nėra, turime nemažai su saugumu susijusių grėsmių, kurios kasdien vis didėja“, – pridūrė ministrė.

P. Esteban ketvirtadienį buvo iškviesta į parlamento komitetą atsakyti į klausimus dėl sekimo skandalo, kuris jau daugelį dienų dominuoja  laikraščių antraštėse.   

Ji patvirtino, kad CNI sekė 18 katalonų separatistų veikėjų, tarp jų Katalonijos regioninės vyriausybės vadovą Pere Aragonesą (Perę Aragonesą), tačiau pabrėžė, jog visais atvejais tai buvo daroma gavus teismo leidimą.  

Skandalas įsiplieskė balandį, kai prie Toronto universiteto įkurta visuomeninė kibernetinio saugumo organizacija „Citizen Lab“ pranešė, kad po 2017 metų nesėkmingo katalonų bandymo paskelbti nepriklausomybę daugiau kaip 60 asmenų, siejamų su Katalonijos separatistiniu judėjimu, buvo sekami pasitelkus prieštaringai vertinamą šnipinėjimo programą „Pegasus“.

Šis reikalas išprovokavo krizę tarp ministro pirmininko Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso) mažumos koalicinės vyriausybės ir Katalonijos kairiosios respublikonų partijos (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC). Trapiai P. Sanchezo koalicijai reikalinga ERC parama parlamente įstatymams priimti.

Skandalas dar labiau paaštrėjo, kai vyriausybė gegužės 2 dieną paskelbė, kad 2021 metų gegužę ir birželį naudojant izraeliečių įmonės NSO sukurtą šnipinėjimo programą „Pegasus“ buvo įsilaužta į premjero P. Sanchezo ir gynybos ministrės M. Robles telefonus.   

Tai pirmas oficialiai patvirtintas pareigas einančio vyriausybės vadovo sekimo naudojant programą „Pegasus“ atvejis.  

Į viešumą iškilę faktai sukėlė klausimų, kas dėl to kaltas ir ar Ispanijoje taikomi tinkami saugumo protokolai.

Ispanijos vidaus reikalų ministras Fernando Grande-Marlaska (Fernandas Grandė-Marlaska) taip pat yra tarp pareigūnų, į kurių telefonus buvo įsilaužta praeitais metais, antradienį informavo vyriausybės atstovė Isabel Rodriguez (Isabel Rodriges), kai buvo patikrinti visų ministrų telefonai. 

„Nuo to laiko nėra jokių užkrėtimo „Pegasus“ programa pėdsakų“ ministrų kabineto narių telefonuose, sakė ji per bendrą spaudos konferenciją su M. Robles.

Kai kurios Ispanijos žiniasklaidos priemonės išsakė prielaidą, kad su sekimu gali būti susijęs Marokas, kuris tuo laikotarpiu buvo įsivėlęs į diplomatinį ginčą su Madridu. Tačiau vyriausybė sakė neturinti įrodymų, kas gali būti už tai atsakingas.

„Pegasus“ gali būti įdiegta į mobiliuosius telefonus vartotojui nežinant ir suteikti galimybę skaityti visus pranešimus, sekti vartotojo buvimo vietą ir prisijungti prie telefono kameros bei mikrofono.

„Pegasus“ sukūrusi Izraelio bendrovė NSO tvirtina, kad ši programinė įranga parduodama išimtinai vyriausybinėms agentūroms kovai su terorizmu bei kitais sunkiais nusikaltimais ir tik gavus Izraelio valdžios institucijų leidimą. 

Bendrovė griežtai kritikuojama tarptautinių žmogaus teisių organizacijų dėl vartotojų privatumo pažeidimų visame pasaulyje. 

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ skelbia, kad „Pegasus“ taikiniais visame pasaulyje tapo 50 tūkst. išmaniųjų telefonų.


Šiame straipsnyje: Paz EstebanIspanijažvalgyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių