Italijos „Lygos“ lyderis M. Salvini vėl sulaukė kritikos dėl ryšių su Rusija

Italijos prieš imigrantus nusistačiusio lyderio Matteo Salvini ryšiai su Rusija ketvirtadienį vėl sulaukė dėmesio po klausimų apie ministro pirmininko Mario Draghi vyriausybės žlugimą.

Laikraštis „La Stampa“ pranešė, kad Rusijos ambasados ​​diplomatas gegužės pabaigoje Romoje susitiko su vienu iš M. Salvini padėjėjų ir paklausė, ar kuris nors iš M. Salvini „Lygos“ partijos ministrų neketina atsistatydinti iš M. Draghi koalicijos. Praėjusią savaitę „Lyga“ pasitraukė iš vyriausybės kartu su Silvio Berlusconi vadovaujama „Forza Italia“ ir populistiniu Penkių žvaigždžių judėjimu, tai privertė M. Draghi atsistatydinti ir paskatino rinkimus rugsėjį.

Teigiama, kad susitikimas įvyko tuo pačiu metu, kai M. Salvini sulaukė kritikos dėl vykdomos paralelinės diplomatijos su Rusija dėl karo Ukrainoje. Jis planavo kelionę į Maskvą neva taikos derybų – skrydžius nupirko Rusijos ambasada. Jo komanda tikina, kad dėl to susitarta tik siekiant išvengti sunkumų, susijusių su Europos Sąjungos (ES) sankcijomis. Jie sakė grąžinę ambasadai pinigus, o kelionė galiausiai neįvyko.

Užsienio reikalų ministras Luigi di Maio ketvirtadienį pasmerkė „šį Rusijos bandymą priversti „Lygos“ ministrą pasitraukti iš M. Draghi vyriausybės“. M. Salvini „privalo paaiškinti savo santykius su Rusija“, sakė L. Di Maio, kaip ir M. Draghi, tvirtai pasisakantis už ES sankcijas Maskvai ir remiantis Italijos pagalbą ginklais ir pinigais padėti Kyjivui priešintis. Centro kairiosios Demokratų partijos lyderis Enrico Letta taip pat sakė, kad M. Salvini ir Rusijos ryšiai „kelia nerimą“.

M. Salvini atsikirto pačioje rugsėjo 25 d. numatytų rinkimų kampanijos pradžioje pasmerkęs „suklastotas naujienas“ ir su purvu sumaišęs kaltinimus. „Susiskaldžiusi ir beviltiška kairė (...) eikvoja savo laiką ieškodama fašistų, rusų ir rasistų, kurių nėra“, – sakė jis ir tvirtino, kad jo partija yra „Vakarų pusėje“.

Rusijos ambasada nekomentavo, bet anksčiau neigė, kad kišasi į Italijos reikalus.

M. Salvini nuo seno žavisi prezidentu Vladimiru Putinu, net vilki marškinėlius su Rusijos lyderio atvaizdu, tačiau po Maskvos įsiveržimo į Ukrainą tokia pozicija tampa politiškai sudėtinga. Vienas iš jo rinkimų sąjungininkų S. Berlusconi taip pat yra asmeninis V. Putino draugas, nors jų koalicijos partnerė Giorgia Meloni, vadovaujanti kraštutinių dešiniųjų „Italijos broliams“ ir šiuo metu pirmaujanti apklausose, griežtai kritikuoja Rusijos agresiją.

 


 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių