Italijos septyniuose regionuose prasidėjo dėl COVID-19 atidėti rinkimai

Italijos septyniuose regionuose sekmadienį COVID-19 pandemijos sąlygomis prasidėjo dvi dienas truksiantys vietos valdžios rinkimai.

Atiduodami balsą regioniniuose rinkimuose, kurie turėjo įvykti dar pavasarį, bet buvo atidėti dėl pandemijos, rinkėjai turi dėvėti kaukes ir laikytis socialinio atstumo.

Protrūkis Italijoje pareikalavo jau daugiau nei 35,6 tūkst. žmonių gyvybių – tai antras didžiausias patvirtintų aukų skaičius Europoje po Didžiosios Britanijos. Nuo vasario Italijoje iš viso užsikrėtė maždaug 296,5 tūkst. žmonių.

Pirmąkart šalies istorijoje vyresni nei 65 metų rinkėjai gali atiduoti balsą be eilės – juos į eilių, jei tokios susidaro, priekį palydi savanoriai iš Italijos civilinės saugos institucijos.

Užėję į balsavimo punktą, rinkėjai gali neilgam nuleisti kaukes, kad būtų galima patvirtinti jų tapatybę, palyginus veidą su nuotrauka rinkėjo kortelėje ir dokumentuose.

Be to, rinkėjai šįkart turi patys įmesti balsalapį į balsadėžę užuot atidavę jį apylinkės darbuotojams.

Prognozuojama, kad Veneto gubernatorius Luca Zaia (Luka Dzaja) iš dešiniojo sparno „Lygos“ nesunkiai užsitikrins trečiąją kadenciją. Jis padėjo savo regionui išvengti sunkiausių pandemijos padarinių ankstyvu tiksliniu testavimu ir taisyklėmis, leidusiomis suvaldyti spaudimą intensyviosios slaugos skyriams.

Veneciją supančiame 5 mln. gyventojų turinčiame regione patvirtintų COVID-19 aukų skaičius yra 2 158, o epidemijos epicentre, 10 mln. gyventojų turinčioje Lombardijoje – 16 917.

Kiti balsavimai laikomi lakmuso popierėliu, parodysiančiu, kokia įtakinga yra dešinioji opozicija su Matteo Salvini (Matėjo Salvinio) vadovaujama „Lyga“ priešakyje, palyginti su valdančiosiomis politinėmis jėgomis – Penkių žvaigždučių judėjimu (M5S) ir Demokratų partija.

Prognozuojama, kad nuožmiausia kova įsiplieks Toskanoje – kairiųjų bastione, kur M. Salvini remiamas kandidatas tikisi įveikti Demokratų partijos atstovą.

Regionų lyderių rinkimai taip pat vyksta Ligūrijoje, Markėje, Kampanijoje, Apulijoje ir Aostos Slėnyje. Be to, apie 1 000 miestelių ir miestų renkami merai.

Nepaisant su koronavirusu susijusių sunkumų, analitikai prognozuoja didelį aktyvumą, nes pandemija išryškino vietos ir regionų valdžios svarbą. Italijoje sveikatos apsauga administruojama regioniniu lygiu.

Italai taip pat balsuoja referendume dėl nacionalinių įstatymų leidėjų skaičiaus mažinimo, kuriam pritaria M5S, vienu savo pagrindinių prioritetų laikantis Italijos pasenusių institucijų pertvarkymą. Per plebiscitą sprendžiama, ar sumažinti nuo 630 iki 400 deputatų skaičių žemuosiuose parlamento rūmuose. Senato narių skaičius būtų sumažintas nuo 315 iki 200.

Dauguma partijų remia tokią konstitucinę reformą, jau priimtą parlamento, tačiau iniciatyva nesulaukė dviejų trečdalių įstatymų leidėjų paramos, su kuria būtų buvę išvengta referendumo.

Vis dėlto daugelis įtakingų politikų sako balsuosiantys „prieš“, nes šis žingsnis sumažintų atstovavimą regionams.

Balsavimo punktai užsidarys pirmadienį 15 val. vietos laiku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių