Įtemptų ES derybų užkulisiai: G. Nausėda A. Merkel dovanojo dirigento lazdelę

Gimtadienį švenčiančiai Vokietijos kanclerei Angelai Merkel prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį padovanojo dirigento lazdelę, taip simboliškai linkėdamas jai sėkmės per Vokietijos pirmininkavimą Europos Sąjungai šių metų antrąjį pusmetį.

Dovaną prezidentas įteikė Briuselyje vykstant ES viršūnių susitikimui, BNS pranešė diplomatiniai šaltiniai.

Socialiniame tinkle „Twitter“ vokiškai sveikindamas A. Merkel Lietuvos prezidentas pavadino ją 2020-ųjų Europos dirigente.

„Mano simboliška dovana Jums – dirigento lazdelė. Europos politikoje siekime vieningumo, kad politinė simfonija skambėtų harmoningai ir ilgai“, – vokiškai tviteryje parašė prezidentas.

Europos Sąjungos vadovai penktadienį Briuselyje susirinko į pirmąjį viršūnių susitikimą po pandemijos protrūkio derėtis dėl 2021-2027 metų bendrijos biudžeto ir 750 mlrd. eurų Europos gaivinimo fondo.

Mano simboliška dovana Jums – dirigento lazdelė. Europos politikoje siekime vieningumo, kad politinė simfonija skambėtų harmoningai ir ilgai.

Įtemptas derybas užkuliuose praskaidrino sveikinimai dviem gimtadienį švenčiantiems lyderiams – A. Merkel penktadienį sukako 66-eri, o Portugalijos premjerui Antonio Costa (Antonijui Koštai) – 59-eri.

Visgi šurmulio viršūnių susitikime gerokai mažiau nei įprastai dėl apribojimų, įvestų siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui.

Valstybių ir vyriausybių vadovų prie raudonojo kilimo nepasitiko reporterių minia, kai lyderiai sustojo išsakyti savo pozicijų prie tiesiogiai transliuojančių kamerų, o dauguma vadovų atsisakė ritualinių rankų paspaudimų ir bučinių.

Lietuvos prezidentas G. Nausėda sakė, kad Europos Vadovų Taryboje sieks užsitikrinti didesnį sanglaudos fondų finansavimą ir spartesnį tiesioginių išmokų žemdirbiams augimą.

Susitikimo pradžioje žodį gavęs G. Nausėda paragino ES kolegas duoti atkirtį Rusijos pastangoms iškraipyti istoriją, menkinant sovietų nusikaltimus, tačiau Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charleso Michelio (Šarlio Mišelio) sprendimu diskusija šiuo klausimu nebuvo plėtojama, teigia informuoti šaltiniai.

Pasak šaltinių, pirmajame derybų raunde prie apskritojo stalo valstybių vadovai apsikeitė nuomonėmis dėl to, kaip turėtų būti skirstomos gaivinimo fondo lėšos – diskusijų centre buvo pinigų padalijimo formulė ir sprendimų priėmimo procedūros dėl pinigų skyrimo valstybėms narėms.

Gegužės pabaigoje Lietuvos deleguotas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius pranešė, kad iš naujojo fondo Lietuvai siūloma 6,3 mlrd. eurų. Iš jų 3,9 mrd. eurų sudaro subsidijos, o 2,4 mlrd. eurų – galimos paskolos. Tačiau peržiūrėjus skaičiavimo formules ir atnaujinus ekonomines prognozes ši suma po derybų gali pasikeisti.

Derybos gali vykti visą šeštadienio naktį, neatmetama galimybė, kad jos truks iki sekmadienio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SCIPAKAS.KAU.

SCIPAKAS.KAU. portretas
CIA TIPO VIBRA KAD GERIAU MASTYTU KA PRISIKO VISAI EUROPAI,RUSU DRAUGE BIJO KAD VOKIETUKAM RURA NENUSALTU KAIP STALINGRADE,JI ATRODO VITIEK SVAJOJA RUSIJOJ APSIGYVENT,,KALININGRADE"

juokdarys

juokdarys portretas
nepades ta lazdele nebent ji nuo Hario Poterio nudziauta ir tai Stasy firma kieta ir mastymas dar nostalgynis pa gal putinovskaja linija juk dujos svarbiau negu kokia lazdele?...

Ne

Ne  portretas
Jis toksai ,mus rusai puola,o Merkel,tu debilas?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių