Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelis planuoja pastatyti dar 1,4 tūkst. namų nausėdijose Vakarų Krante

2013-12-27 13:35
Vakarų Krante per susirėmimą su Izraelio kariais žuvo paauglys
Vakarų Krante per susirėmimą su Izraelio kariais žuvo paauglys / AFP nuotr.

Izraelis planuoja pastatyti dar 1 400 namų savo nausėdijose okupuotame Vakarų Krante ir apie šiuos projektus paskelbs ateinančią savaitę, paleidęs grupę palestiniečių kalinių, penktadienį sakė vienas Izraelio pareigūnas.

Palestiniečiai yra pareiškę, kad bet kokia tolesnė izraeliečių gyvenviečių plėtra teritorijose, kuriose planuojam įkurti būsimąją Palestinos valstybę, gali sužlugdyti JAV tarpininkaujamas taikos derybas, atnaujintas liepą po trejų metų pertraukos.

Tikimasi, kad iki kitos savaitės vidurio Izraelis paleis apie du tuzinus kalinamų palestiniečių. Tai bus jau trečia kalinių grupė, paleista nuo derybų atnaujinimo, tačiau tuojau po to planuojama paskelbti apie naują nausėdijų plėtros projektą, kurio mastas anksčiau nebuvo įvardytas.

Pareigūnas sakė, kad apie 600 namų turėtų būti pastatyti Ramat Šlome – nausėdijoje, kurioje gyvena daugiausiai judėjai ultraortodoksai. Ta gyvenvietė yra Vakarų Kranto teritorijoje, kurią Izraelis aneksavo kartu su Rytų Jeruzale, nors to žingsnio nepripažįsta tarptautinė bendruomenė.

Dar 800 namų bus pastatyti keliose kitose nausėdijose Vakarų Krante, kurias Izraelis planuoja išlaikyti pagal bet kokią būsimą taikos sutartį, nors tas sąrašas dar nebaigtas, nurodė pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo.

Palestiniečiai nausėdijas laiko kliūtimi jų pastangoms įkurti gyvybingą valstybę Vakarų Krante, Gazos Ruože ir Rytų Jeruzalėje – teritorijose, kurias Izraelis buvo okupavęs per 1967 metų karą. Dauguma šalių izraeliečių nausėdijas laiko neteisėtomis.

Izraelis sutiko paleisti 104 seniai kalinamus palestiniečius, nuteistus už izraeliečių žudymą bent prieš 20 metų, įgyvendinant su Vašingtonu suderintą susitarimą dėl taikos derybų atnaujinimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų