Pereiti į pagrindinį turinį

Kritinė Izraelio eksprezidento būklė šiek tiek pagerėjo

2016-09-14 08:50
BNS inf.

Sunkų insultą patyrusio buvusio Izraelio prezidento ir Nobelio premijos laureato Shimono Pereso (Šimono Pereso) sveikatos būklė trečiadienį šiek tiek pagerėjo, bet tebėra kritinė, pranešė jo ligoninė.

Shimonas Peresas Shimonas Peresas

„Jis vis dar sunkios, nors stabilios būklės, bet mes pastebime nedidelį pagerėjimą“, – pranešė Yitzhakas Kreisas (Icchakas Kreisas), Tel Hašomere esančio Shebos (Šibos) medicinos centro vadovas, žurnalistams prie ligoninės šalia Tel Avivo.

Pasak Y. Kreiso, 93 metų pacientui yra skirti raminamieji, jis prijungtas prie kvėpavimo aparato, bet gydytojai mažina raminamųjų dozę ir kartas nuo karto jis prabunda.

Sh. Peresas insultą su kraujavimu patyrė antradienį.

„Kai mes sumažinome raminamųjų dozę, esu laimingas galėdamas pranešti, kad jis reagavo. Jis suprato, kas jam sakoma“, – sakė jo asmeninis gydytojas ir žentas Rafi Waldenas (Rafis Valdenas).

Žurnalistams R. Waldenas sakė, kad Sh,. Pereso neurologinė būsena yra tokia, kad jam nebūtini raminamieji, bet gydytojai taip padarė, kad „jam būtų lengviau“.

„Jam nereikia pastangų kvėpuojant, jis nesujaudina dėl to, kas vyksta aplink jį, bet jo kraujospūdis yra padidėjęs“, – pridūrė gydytojas.

„Tai leidžia jam visiškai atsipalaiduoti ir sudaro optimalias sąlygas smegenims atsigauti“, – pažymėjo R.Waldenas.

„Stengiamės, kad jo būklė  pavojaus gyvybei“, – sakė gydytojas Davidas Orionas (Davidas Orionas).

Sh. Pereso sūnus Chemi (Chemis) žurnalistams sakė, kad „mums tikriausiai teks priimti sunkius sprendimus, tačiau dar ne dabar“.

„Aš ir mano šeima išgyvename sunkų laikotarpį, sunkias valandas“, – sakė jis.

„Žinau, kad mano tėvui visuomet labiau už viską rūpėjo žmonės, Izraelis, žydų tauta ir Izraelio gyventojai, – sakė eksprezidento sūnus. – Pasinaudosiu šia proga jo vardu perduoti jums visiems jo linkėjimus“.

Paskutinis gyvas valstybės tėvas

Sh. Peresas, paskutinis likęs gyvas iš Izraelį stačiusių valstybės tėvų, yra dirbęs beveik visuose aukščiausiuose savo šalies valdžios postuose. Jis dukart ėjo premjero pareigas, o daugiausiai reprezentaciniame prezidento poste dirbo 2007–2014 metais.

Savo politinės karjeros pradžioje Sh. Peresas buvo griežtojo kurso šalininkas, tačiau vėliau ėmė karštai remti Artimųjų Rytų taikos pastangas.

Jis buvo vienas iš 1993-iųjų Oslo taikos susitarimų su palestiniečiais architektų ir 1994 metais pelnė Nobelio taikos premiją kartu su Izraelio premjeru Yitzhaku Rabinu (Icchaku Rabinu) ir tuomečiu palestiniečių prezidentu Yasseru Arafatu (Jasiru Arafatu).

Antradienį suėjo lygiai 23 metai nuo pirmo Oslo susitarimo pasirašymo datos – 1993 metų rugsėjo 13 dienos. Po dvejų metų Y. Rabinas buvo nužudytas.

Pasklidus žiniai apie Sh. Peresą ištikusį insultą, šalies politikai linkėjo jam stiprybės, o prie ligoninės susirinkę maždaug 40 žiniasklaidos atstovų nekantriai laukė žinių apie jo būklę.

Vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) susisiekė su ligoninės direktoriumi, kad sužinotų naujausią informaciją apie pacientą, nurodė jo atstovas spaudai.

„Ministras pirmininkas perdavė, kad visa šalis savo maldomis yra kartu su juo ir linki jam greičiau pasveikti“, – rašoma premjero kanceliarijos išplatintame pranešime.

B. Netanyahu savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Shimonai, visi Jus mylime“.

Prezidentas Reuvenas Rivlinas savo pareiškime pažymėjo, kad „su nerimu seka žinias iš ligoninės ir kartu su visa tauta meldžia greito mano draugo Shimono atsigavimo“.

Opozicijos lyderis Yitzhakas Herzogas (Icchakas Hercogas) taip pat palinkėjo valstybininkui veteranui spartaus atsigavimo.

Jungtinių Tautų Artimųjų Rytų taikos proceso specialusis koordinatorius Nikolajus Mladenovas sakė, kad meldžiasi už Sh. Perersą, ir pavadino jį „taikos bei pažangos patriarchu“.

Kasdieninė mankšta

Sausį Sh. Peresas buvo dukart hospitalizuotas dėl širdies veiklos sutrikimų.

Ligoninė nurodė, kad per pirmą incidentą jį ištiko „lengvas širdies smūgis“, todėl teko kateteriu išplėsti vieną arteriją.

Po kelių dienų buvęs lyderis vėl skubiai išvežtas į ligoninę dėl širdies skausmų ir širdies aritmijos.

Nepaisant amžiaus Sh. Peresas toliau aktyviai darbavosi ir stengdavosi nepraleisti renginių, susijusių su jo įkurto Pereso taikos centro veikla.

Sausio 19 dieną išvykdamas iš ligoninės jis pareiškė, kad nekantrauja vėl kibti į darbus.

„Labai džiaugiuosi, kad vėl galėsiu dirbti – toks buvo tikrasis šios operacijos tikslas“, – sakė Sh. Peresas žurnalistams.

Kovą jis buvo susitikęs su JAV viceprezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), kai šis su vizitu lankėsi Izraelyje.

Sh. Peresas yra sakęs, kad jo ilgaamžiškumo paslaptis – kasdienė mankšta, nedidelis kiekis maisto ir viena ar dvi taurės gero vyno per dieną.

Sh. Peresas pasakojo, kad anksčiau ilgą laiką griežtai pasisakė prieš bet kokius kompromisus su priešiškomis arabų valstybėmis. Tačiau jis pakeitė poziciją 1977 metais, kai Egipto prezidentas Anwaras Sadatas (Anvaras Sadatas) atvyko istorinio vizito į Izraelį, atvėrusio kelią pirmajam arabų valstybės ir Izraelio taikos susitarimui.

1923 metais Lenkijoje gimęs Sh. Peresas, būdamas 11 metų, emigravo į tuometę Britanijos mandato Palestiną.

Penktajame dešimtmetyje jis prisijungė prie sionistų judėjimo, o vienos kelionės autostopu metu susipažino su Davidu Ben Gurionu, vėliau tapusiu pirmuoju Izraelio ministru pirmininku.

Būdamas vos 29 metų Sh. Peresas tapo kuriamos Gynybos ministerijos generaliniu direktoriumi.

Be svarbių laimėjimų visuomenės akyse Sh. Peresas taip pat buvo Izraelio branduolinių ginklų kūrimo programos iniciatorius.

Izraelis laikomas vienintele Artimųjų Rytų valstybe, turinčia branduolinį ginklą, nors pati šalis niekada nėra to pripažinusi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų