J. Bideną 2008-aisiais išgelbėti padėjęs vertėjas pabėgo iš Afganistano

Vertėjas, 2008 metais padėjęs išgelbėti dabartinį JAV prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną) per pūgą Afganistane, su šeima pabėgo iš Afganistano po ne vieną savaitę trukusio slapstymosi nuo Talibano, pirmadienį patvirtino Valstybės departamentas.

Sausuma patekę į Pakistaną, Amanas Khalili (Amanas Chalilis) ir jo artimieji JAV vyriausybės orlaiviu nuskrido į Kataro sostinę Dohą, kur tūkstančiai pabėgėlių iš Afganistano laukia, kol bus patikrinti amerikiečių pareigūnų dėl galimybės imigruoti į Jungtines Valstijas, naujienų agentūrai AFP sakė Valstybės departamento atstovas.

Dienraštis „The Wall Street Journal“ anksčiau pranešė, kad A. Khalili, jo žmona ir penki poros vaikai, negalėję pabėgti iš Afganistano rugpjūtį, kai talibams perėmus valdžią buvo vykdomi evakuaciniai skrydžiai, paliko šalį padedami afganų kilmės amerikiečių ir JAV veteranų grupių.

2008-aisiais, kai A. Khalili dirbo JAV pajėgų vertėju, vizito į Afganistaną atvyko tuometinis senatorius J. Bidenas ir dar du įstatymų leidėjai – Chuckas Hagelis (Čakas Heigelis) ir Johnas Kerry (Džonas Keris).

Kai kilus pūgai jų sraigtasparniui teko nutūpti atokioje vietovėje, A. Khalili kartu su nedidele greitojo reagavimo pajėgų karių grupe iš Bagramo oro pajėgų bazės išvažiavo į kalnus jų gelbėti.

Praėjus 13 metų A. Khalili nepavyko laiku gauti leidimo emigruoti į į Jungtines Valstijas, todėl jis negalėjo evakuotis su šeima, talibams perėmus valdžią.

„Sveiki, Pone Prezidente, išgelbėkite mane ir mano šeimą“, – „The Wall Street Journal“ citavo A. Khalili žodžius, pasakytus rugpjūčio gale, kai baigėsi karštligiškas daugiau kaip 120 tūkst. žmonių evakavimas iš Kabulo.

Atsakydama Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki (Džen Psaki) pažadėjo, kad vyriausybė jam padės.

„Ištrauksime jus. Pareikšime jums pagarbą už tarnybą“, – sakė ji.

Kai buvo nutraukti evakuaciniai skrydžiai, A. Khalili su artimaisiais, padedami afganų kilmės amerikiečių ir JAV veteranų, apsistojo saugioje vietoje Kabule.

Kai A. Khalili su artimaisiais nebuvo priimti į pabėgėlių lėktuvą šiaurinio Mazari Šarifo mieste, nes neturėjo afganistanietiškų pasų, jie slapstydamiesi sausuma per dvi dienas nusigavo iki Pakistano sienos, kurią kirto spalio 5-ąją.

„The Wall Street Journal“ pranešė, kad Valstybės departamentas spartina specialių imigracinių vizų suteikimo šiai šeimai procedūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių