J. Bidenas: istorinė nauja JAV pagalba ginkluote Ukrainai sieks 1 mlrd. dolerių

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pranešė apie dar vieną 1 mlrd. dolerių vertės pagalbą Ukrainos saugumui ir ilgesnio veikimo nuotolio ginklų siuntimą į šią šalį, užtikrindamas Amerikos sąjungininkei „precedento neturinčią“ paramą kare su Rusija.

Į šią sumą, patvirtintą Rusijos pajėgoms iš kelių krypčių artėjant prie Ukrainos sostinės Kijevo, įeina savaitgalį skirta 200 mln. JAV dolerių pagalba ir papildomai dar 800 mln. JAV dolerių iš pagalbos paketo, kurį Kongresas patvirtino praėjusią savaitę.

„Tai yra tiesioginis mūsų Gynybos departamento technikos perdavimas Ukrainos kariuomenei, kad padėtų jiems kovoti su šia invazija“, – sakė J. Bidenas.

Jis taip pat pranešė apie JAV pagalbą Ukrainai įsigyjant „papildomų ilgesnio nuotolio priešlėktuvinių sistemų“.

Kaip prognozuota, J. Bidenas nepasakė nieko nauja apie Kyjivo raginimus Vakarų šalims nustatyti neskraidymo zoną virš Ukrainos. NATO atkakliai atmeta šią galimybę, baiminantis, kad toks žingsnis vestų prie tiesioginės konfrontacijos su Rusija ir netgi Trečiojo pasaulinio karo.

Tačiau Baltieji rūmai paskelbė, kad Ukrainai bus perduota dar 800 nešiojamųjų priešlėktuvinių raketų sistemų „Stinger“, 9 000 prieštankinių ginklų, 7 000 lengvųjų ginklų ir 20 mln. šovinių.

Be to, JAV perduos Kyjivo pajėgoms 100 dronų – taktinių bepiločių aviacijos sistemų. Anot J. Bideno, šis žingsnis „demonstruoja mūsų įsipareigojimą siųsti Ukrainos gynybai mūsų pažangiausias sistemas“.

Kalbėdamas apie didesnio veikimo nuotolio oro erdvės gynybos sistemas, Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gregory Meeksas (Gregoris Miksas) sakė, kad Ukraina galėtų gauti sovietinės gamybos raketų „žemė–oras“ sistemų S-300, kurių turi kai kurios NATO šalys.

„Šios S-300 ir ilgesnio nuotolio artilerijos pajėgos yra tai, kas padės uždaryti padangę“ virš Ukrainos, po J. Bideno kreipimosi televizijai CNN sakė G. Meeksas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis „neprašo Amerikos karių ar amerikietiškos įrangos ar kažko panašaus padangei uždaryti“, pridūrė įstatymų leidėjas.

„Jis prašo artilerijos, kur tai padarys. S-300 gali būti dalykas, kuris tai padarys“, – sakė G. Meeksas.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJAVJoe Bidenasparama Ukrainai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių