J. Bidenas išvyko į kelionę po Aziją, temdomą nerimo dėl Ukrainos, Šiaurės Korėjos

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį išvyko į Pietų Korėją ir Japoniją, kad įtvirtintų Amerikos lyderystę Azijoje tuo metu, kai Baltųjų rūmų dėmesys vėl sutelktas į Rusiją ir Europą, tačiau šią kelionę temdo nerimas, kad Šiaurės Korėja jos metu gali išbandyti branduolinį užtaisą. 

J. Bidenas nori šia kelione toliau stiprinti prieš daugelį metų JAV pradėtą atsigręžimą į Aziją, kur auganti Kinijos prekybinė ir karinė galia tampa vis didesniu iššūkiu dešimtmečius gyvavusiai Amerikos lyderystei.

Prieš pat kelionę J. Bidenas susitiko su Suomijos ir Švedijos vadovais, kurių šalys ankstesnę dieną pateikė paraiškas įstoti į NATO, atsisakydamos daugelį metų vykdytos neutralumo politikos. Šį istorinį žingsnį paskatino Rusijos agresija prieš Ukrainą.

Vis didesnį JAV įsitraukimą į konfliktą liudija ir Baltųjų rūmų paskelbtas pranešimas, kad viešėdamas Azijoje J. Bidenas pasirašys 40 mlrd. dolerių (37,8 mlrd. eurų) karinės ir ekonominės pagalbos Ukrainai paketą, kurį ketvirtadienį priėmė Kongresas. 

Šio įstatymo projekto „skubus“ pasirašymas užtikrins, jog finansavimo srautas nenutrūks, sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Sulivanas) žurnalistams prezidento lėktuve „Air Force One“, skrendančiame į Seulą.

Tačiau atvykus J. Bideno laukia kita krizė – esama tikimybės, kad neprognozuojama Šiaurės Korėjos vadovybė jam viešint Azijoje gali išbandyti branduolines kovines galvutes nešti pajėgią raketą arba susprogdinti branduolinį užtaisą.

Nors Šiaurės Korėja šiuo metu yra apimta sparčiai besiplečiančio koronavirusinės infekcijos protrūkio, „pasiruošimai branduoliniam bandymui yra baigti, ir jie dabar renkasi tinkamą laiką“, žurnalistams sakė Pietų Korėjos parlamento narys Ha Tae-keungas (Ha Tėgjongas), remdamasis Nacionalinės žvalgybos tarnybos informacija.

J. Sullivanas sakė, jog esama „realios rizikos“, kad Šiaurės Korėja gali surengti provokaciją J. Bidenui viešint Azijoje.  

„Žinome, ką darysime reaguodami. Bendravome ne tik su savo sąjungininkais, bet ir su Kinija“, – sakė jis.

J. Bidenas sekmadienį iš Pietų Korėjos vyks į Japoniją. Jis susitiks derybų su abiejų šių šalių lyderiais ir viešėdamas Tokijuje dalyvaus vadinamojo Ketverto – Australijos, Indijos, Japonijos ir Jungtinių Valstijų – viršūnių susitikime.

Likus kelioms valandoms iki J. Bideno atvykimo proamerikietiškų pažiūrų naujasis Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) paskelbė šiltą sveikinimo žinutę.

„Esu tikras, kad Korėjos Respublikos ir JAV aljansas, siekiantis puoselėti demokratijos ir žmogaus teisių vertybes, ateityje tik stiprės“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Yoon Suk-yeolas žadėjo, kad jam einant prezidento pareigas Pietų Korėja vykdys „tvirtesnę“ užsienio politiką. Jis ne kartą ragino stiprinti ryšius su JAV ir plėsti bendras karines pratybas, labai pykdančias Pchenjaną.

Penktadienį anksti ryte Yoon Suk-yeolas žurnalistams Seule sakė, kad J. Bideno kelionė yra proga JAV ir Pietų Korėjos santykiams tapti „stipresniems ir įtraukesniems“.


Šiame straipsnyje: Joe Bidenaskaras Ukrainojevizitas Azijoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių