J. Bidenas: keičiantis taisyklėms JAV pasienyje kurį laiką bus chaosas

Likus kelioms dienoms iki pandemijos laikų taisyklių, pagal kurias prieglobsčio prašymas pasienyje tapo beveik neįmanomas, panaikinimo, JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pripažino, kad prie JAV sienos su Meksika kurį laiką bus chaosas.

Naktį į penktadienį dešimtys tūkstančių žmonių rinksis pasienio patikros punktuose ir lauks, kol baigsis vadinamojo 42 skirsnio galiojimas.

Tūkstančiai žmonių jau pateko į Jungtines Valstijas pro skyles tvoroje, skiriančioje turtingiausią pasaulio šalį nuo skurdesnės kaimynės. Tikimasi, kad labai padaugės prieglobsčio prašymų.

Teksaso miestai El Pasas, Braunsvilis ir Laredas paskelbė nepaprastąją padėtį, bandydami susidoroti jau atvykus šimtams žmonių. Dauguma jų yra iš Lotynų Amerikos, kai kurie – iš Kinijos, Rusijos ir Turkijos.

Paklaustas, ar Jungtinės Valstijos yra pasirengusios staigiam sienos kirtimo atvejų padaugėjimui, J. Bidenas sakė žurnalistams: „Tai dar neaišku. Kurį laiką bus chaotiška.“

42 skirsnio taisyklės buvo įvestos COVID-19 pandemijos pradžioje, kai prezidentu buvo Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), esą siekiant užkirsti kelią užsikrėtusiems žmonėms patekti į šalį.

Praktikoje tai buvo tik šiurkštus įrankis, leidžiantis pasienio pareigūnams iš karto atsisakyti priimti žmones, net nepriimant jų prieglobsčio prašymų.

Nuo penktadienio migrantai vėl galės pateikti prašymus suteikti prieglobstį, o jų bylos bus nagrinėjamos teisinėje sistemoje. Šis procesas gali trukti ne vienus metus.

J. Bideno oponentai Respublikonų partijoje kritikavo demokratų veteraną dėl jo pasienio politikos, kuri, anot jų, prilygsta durų visiems atvėrimui, ir prognozuoja, kad per ateinančius tris mėnesius į šalį gali atvykti daugiau nei milijonas žmonių, o tai dar labiau apkraus sistemą.

J. Bidenas įsakė 1 500 aktyviosios tarnybos karių vykti į pasienį, kur jie turėtų padėti pasienio patruliams tvarkyti prašymus.

Kadangi iki prezidento rinkimų liko pusantrų metų, o imigracija yra nuolatinė nesutarimų krečiamos šalies politikos problema, J. Bidenas tikisi, kad naujosios taisyklės ir karių atvykimas padės sustabdyti šį srautą.

Teksaso gubernatorius Gregas Abbotas (Gregas Abotas) pirmadienį užsipuolė prezidentą, kaltindamas jį, kad jis „patiesė durų kilimėlį su užrašu “Sveiki atvykę!“.

Respublikonas sakė, kad siunčia Teksaso nacionalinės gvardijos narius į „karštuosius taškus palei visą sieną, kad padėtų sulaikyti ir atremti dideles migrantų grupes, bandančias nelegaliai patekti į Teksasą“.

Kai kurie iš šių karių antradienį buvo matomi pasienyje El Pase, esančiame priešais Meksikos Siudad Chuareso miestą.

„Nebegaliu ilgiau laukti“

Šimtai migrantų, kurie jau kirto Jungtinių Valstijų sieną – tarp jų yra daug venesueliečių – laukė eilėje El Pase, kad galėtų prisistatyti pasienio patruliams.

Anksčiau bėgantiems iš šios Pietų Amerikos šalies buvo taikoma 42 skirsnio taisyklių išimtis – jie vis dar galėjo prašyti prieglobsčio.

Visi mano pažįstami žmonės kirsdavo sieną pro spragas. Likau viena ir nusprendžiau, kad nebegaliu ilgiau laukti.

Migrantai baiminasi, kad nustojus galioti skirsniui jie įstrigs Meksikoje, negalės apsisukti ir grįžti atgal į priešišką tėvynę ir gyvens be pinigų, priklausydami nuo prekeivių žmonėmis malonės.

„Keturis mėnesius bandžiau pateikti prašymą, bet buvau ignoruojama“, – sakė Gleidys Losada (Gleidis Losada).

„Visi mano pažįstami žmonės kirsdavo sieną pro spragas. Likau viena ir nusprendžiau, kad nebegaliu ilgiau laukti“, – pridūrė ji.

Pastarąsias keturias naktis G. Losada praleido prie Švenčiausiosios Širdies bažnyčios El Paso centre, kuri tapo tūkstančių migrantų susibūrimo vieta.

Jie glaudžiasi ten, būdami priklausomi nuo labdaros ir tikėdamiesi, kad kaip nors pavyks surinkti pakankamai pinigų ir nuvykti į kitus Jungtinių Valstijų miestus, kur jų galbūt laukia draugai ar šeima.

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras) antradienį surengė valandos trukmės pokalbį su J. Bidenu, kurio metu jie aptarė imigraciją ir Lotynų Amerikos ekonominio vystymosi poreikį.

„Dar kartą patvirtinome savo įsipareigojimą tęsti bendradarbiavimą sprendžiant tokius klausimus, kaip... migracija, prekyba narkotikais ir ginklais, ir, svarbiausia, bendradarbiavimą siekiant skurdžiausių mūsų žemyno tautų gerovės“, – po susitikimo tviteryje rašė A. M. Lopezas Obradoras.

Keli migrantai naujienų agentūrai AFP sakė, kad jokie pasienio politikos pokyčiai neatbaidys jų nuo bandymo susirasti naujus namus Jungtinėse Valstijose.

„Jie gali mums primesti 42 skirsnį ir visas taisykles, bet migracija nesibaigs. Mes ir toliau atvyksime, nes esame alkani“, – sakė 34 metų venesuelietis Eiboras Tovaras.

„Kai esi alkanas, kai esi engiamas diktatūros, darai viską, kad pasiektum geresnį gyvenimą“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: MeksikaJAVpasienismigrantai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių