J. Bidenas: nėra požymių, kad Rusija galvoja panaudoti branduolinius ginklus

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį dar kartą sukritikavo Rusijos sprendimą sustabdyti savo dalyvavimą svarbioje sutartyje dėl branduolinės ginkluotės, bet pabrėžė, jog nėra požymių, kad Maskva artėja prie sprendimo iš tikrųjų panaudoti branduolinį ginklą.

„Didelė klaida taip daryti, nelabai atsakinga“, – Varšuvoje įvykusio susitikimo su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu ir rytinių Europos šalių lyderiais kuluaruose JAV televizijai „ABC News“ sakė J. Bidenas.

„Tačiau nemanau, kad jis galvoja panaudoti branduolinius ginklus ar kažką panašaus“, – sakė JAV prezidentas. Jis pažymėjo nematęs jokių įrodymų, kad Maskvos pozicija dėl branduolinių ginklų panaudojimo kaip nors pasikeitė.

Antradienį sakydamas metinį pranešimą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad Maskva sustabdo savo dalyvavimą 2010 metų Naujojoje START sutartyje – paskutiniame likusiame branduolinės ginkluotės kontrolės pakte su JAV. Trečiadienį šiam jo sprendimui pritarė Rusijos įstatymų leidėjai.

2010 metais tuometinių JAV ir Rusijos prezidentų Baracko Obamos (Barako Obamos) ir Dmitrijaus Medvedevo pasirašytoje naujojoje START sutartyje numatyta, kad kiekviena šalis gali turėti ne daugiau kaip 1 550 branduolinių kovinių galvučių ir ne daugiau kaip 700 dislokuotų raketų ir bombonešių. Sutartyje numatyti plataus masto patikrinimai vietoje, kad būtų galima stebėti, kaip jos laikomasi.

Likus kelioms dienoms iki sutarties galiojimo pabaigos 2021 metų vasarį, Rusija ir Jungtinės Valstijos susitarė ją pratęsti dar penkeriems metams.

V. Putino pareiškimas dėl dalyvavimo sutartyje sustabdymo sulaukė didelio tarptautinio pasmerkimo, bet Rusijos Užsienio reikalų ministerija vėliau pareiškė, kad Maskva ir toliau laikysis sutartyje numatytų apribojimų, kol ji 2026 metų vasarį baigsis.

J. Bidenas „ABC News“ išreiškė įsitikinimą, kad galėsime tai išspręsti, bet plačiau nepakomentavo.

Antradienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) Rusijos sprendimą pavadino labai apmaudžiu ir neatsakingu, tačiau teigė, kad Vašingtonas vis dar pasirengęs kalbėtis šiuo klausimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To kaip blogai

To kaip blogai portretas
Tikrai blogai, kad Putinui smegenys suminkštėjo. Kinai jiems parodys kaip reikia biznį daryti. Lavrovas net nedrįso paskelbti ką jam Kinijos užsienio reikalų sekretorius kalbėjo. JAV čia ne prie ko. Dabar valdyti pasaulį siekia Kinija ir to net neslepia. O rusai irgi neslepia, kad nori atkurti Imperiją. Ir Pasaulis po karo buvo padalintas tik laikinai, kol po karo atsigaus, o ne amžių amžismd. UK kažkodėl nesiekia susigrąžinti Indijos. Nors valdė ją ilgiau nei Rusija Lietuvą ir realiai sukūrė Indiją iš mažų karalysčių. Ką rusai yra sukūrę? Jau net Moskvičius kinietiškas.

Rusai jau pirmadienį paleido vieną Sarmat

Rusai jau pirmadienį paleido vieną Sarmat portretas
Kuris gėdingai nukrito vos paleistas. Nesėkmingas bandymas atsakyti į Bideno vizitą. Šiaip jau prasidėjo savižudybės ir neaiškios mirtys. Skaitykit rusų spaudą. O ukrainiečių hakeriai Kryme prisijungė prie vietinio radiotransliacijos ir šventėms paskelbė oro pavojų užgr

KAIP BLOGAI KAI SENUKUI SMEGENYS SUMINKŠTĖJO

KAIP BLOGAI KAI SENUKUI SMEGENYS SUMINKŠTĖJO portretas
Primenu tam nukriošėliui. Po antro pasaulinio karo Amerika, Anglija ir Tarybų sąjunga Jaltos konferencijoje pasirašė taikos sutartį ir Europą padalino įtakos sferomis. 70 metų Europoje buvo taika kol Amerikos teroristai neįžengė į Europą su savo purvinais kėslais pertvarkyti Europą Amerikos teroristų naudai. Tik...Jau atsirado valstybės, kurios TIKRAI TOLIAU NELEIS TIEMS BANDITAMS ŠEIMININKAUTI SVETIMUOSE VALSTYBĖSE. Pasaulis kardinaliai pasikeis.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių