J. Bidenas paragins Kongresą iki rugsėjo sustabdyti akcizą degalams

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį kreipsis į Kongresą prašydamas sustabdyti federalinį akcizą degalams trijų mėnesių laikotarpiui, smarkiai kylančioms kainoms pykdant amerikiečius likus vos keliems mėnesiams iki itin svarbių vidurio kadencijos rinkimų.

Baltieji rūmai siekia sustabdyti 18 centų degalų galonui mokestį iki rugsėjo mėnesio ir paragins valstijų vyriausybes padaryti tą patį, kad „būtų suteikta tiesioginė pagalba Amerikos vartotojams, nukentėjusiems nuo Putino sukelto kainų šuolio“, teigė vienas aukšto rango administracijos pareigūnas.

Pareigūnas pažymėjo, kad benzino kainos, kurios šiuo metu vidutiniškai siekia beveik 5 JAV dolerius už galoną (3,78 litro), padidėjo beveik 2 JAV doleriais nuo tada, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šių metų pradžioje pradėjo telkti pajėgas prie Ukrainos sienos.

„Prezidentas pripažįsta didelį iššūkį, kurį aukštos degalų kainos kelia dirbančioms šeimoms“, – teigė pareigūnas, nors pripažino, kad vien mokesčių sustabdymas neatsvers namų ūkio išlaidų, kurios auga sparčiausiai per kelis dešimtmečius.

J. Bidenas, kurio populiarumas smuko augant infliacijai, didžiausiu šalies prioritetu iškėlė kylančių kainų problemą ir ieško priemonių, galinčių tiesiogiai paveikti kainų augimą.

Susidūrusios su didėjančiu visuomenės pykčiu dėl augančių degalų kainų, kelios valstijos, įskaitant Niujorką ir Konektikutą, jau sustabdė mokesčius degalams, o dalis valstijų atidėjo planuotus mokesčių padidinimus.

Tačiau, anot analitikų, maždaug 46 valstijos dar turi imtis veiksmų, įskaitant Kaliforniją, kur benzinas yra labiausiai apmokestinamas ir brangiausias – jo kaina šiuo metu siekia viršija 6 JAV dolerius už galoną.

Pajamos, gautos iš federalinių mokesčių benzinui ir dyzelinui, naudojamos finansuoti kelių priežiūros ir viešojo transporto paramos fondą, tačiau J. Bidenas ragins Kongresą užtikrinti, kad numatomas 10 mlrd. JAV dolerių šio fondo finansavimo trūkumas būtų padengtas iš kitų šaltinių.

Vienu JAV doleriu mažiau už galoną benzino

J. Bidenas taip pat ragins mažmenininkus degalinėse nedelsiant mažinti taikomus mokesčius, o naftos perdirbimo įmones – plėsti žalios naftos perdirbimo pajėgumus, tikėdamasis, kad šios bendros priemonės gali sumažinti benzino kainą net vienu JAV doleriu už galoną.

Prezidentas kiek anksčiau ėmėsi keleto žingsnių, kad sumažintų degalų kainas, kai vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą kainos smarkiai išaugo ne tik Jungtinėse Valstijose, bet ir visame pasaulyje.

Šios priemonės apėmė milijono barelių naftos per dieną panaudojimą iš Strateginių naftos rezervų, derybas su tarptautinėmis partnerėmis dėl papildomų 60 mln. barelių skyrimo iš jų rezervų ir prieigos prie biokuro išplėtimą.

Baltieji rūmai neseniai sukritikavo didžiąsias naftos įmones, įskaitant „ExxonMobil“ ir „Chevron“, pasmerkdami jų pelno maržas kaip „gerokai viršijančias įprastas“ ir paragindami pademonstruoti patriotiškumą bei padidinti naftos gavybą.

„Exxon“ šį ketvirtį uždirbo daugiau pinigų nei pats Dievas“, – pajuokavo J. Bidenas.

JAV energetikos sekretorė Jennifer Granholm (Dženifer Granholm) ketvirtadienį susitiks su naftos perdirbimo įmonių atstovais, kad paragintų juos prisidėti prie šių priemonių, įskaitant gamybos apimčių didinimą.

Metų infliacija Jungtinėse Valstijose gegužės mėnesį pasiekė aukščiausią lygį per 40 metų – 8,6 procento. Energijos kainų prieaugis siekė 34,6 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
prieko cia rinkimai ir kuras? gal kad negaletu nuvaziuot ir patikrint biuleteniu? kazkas panasaus kartojasi===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių