J. Bidenas rengia virtualų susitikimą su Japonijos, Australijos ir Indijos lyderiais

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį rengia virtualų vadinamojo Ketverto (Quad) šalių, kurioms be Jungtinių Valstijų dar priklauso Australija, Indija ir Japonija, viršūnių susitikimą, pranešė Naujasis Delis.

Šis Indijos užsienio reikalų ministerijos pranešimas pasirodė indų premjerui Narendrai Modi (Narendrai Modžiui) išvakarėse pasikalbėjus su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu – jau antrą kartą nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios prieš savaitę.

JAV paragino Naująjį Delį pasinaudoti savo „svertais“ Maskvai.

Indijos URM pranešime neužsimenama apie Rusijos sukeltą karą Ukrainoje.

Jame sakoma, kad J. Bidenas, japonų premjeras Fumio Kishida (Fumijas Kišida), Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) ir N. Modi „keisis nuomonėmis ir vertinimais apie svarbius įvykius Indijos ir Ramiojo vandenynų regione“.

Vadinamasis Ketvertas, Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono demokratijų blokas, buvo sukurtas siekiant atsverti augančią Kinijos įtaką regione. Indijoje ir kitose šalyse susirūpinta, kad karas Ukrainoje atitrauks Vašingtono dėmesį nuo regiono.

Šis susitikimas taip pat galėtų būti proga kitiems lyderiams paspausti N. Modi laikytis kritiškesnės pozicijos dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Tvirtus ryšius su Maskva palaikanti Indija ragino Rusiją ir Ukrainą nutraukti karo veiksmus, bet nepasmerkė invazijos.

Trečiadienį ji susilaikė balsuojant dėl Jungtinių Tautų rezoliucijos, kurioje apgailestaujama dėl Rusijos veiksmų ir reikalaujama, kad Maskva nedelsiant išvestų savo pajėgas iš Ukrainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių