J. Bidenas su Meksikos prezidentu aptars migraciją ir saugumą

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) Vašingtone antradienį priims Meksikos lyderį Andresą Manuelį Lopezą Obradorą (Andresą Manuelį Lopesą Obradorą) ir su juo aptars migraciją, saugumo klausimus, ekonominį bendradarbiavimą.

Per A. M. Lopezo Obradoro apsilankymą Baltuosiuose rūmuose – antrą nuo J. Bideno kadencijos pradžios praėjusiais metais – abu lyderiai taip pat turės progą pagerinti kartais sudėtingus savo santykius.

„Bendradarbiavimas migracijos srityje yra tarp svarbiausių prioritetų ir prezidentui Lopezui Obradorui, ir prezidentui Bidenui. Manau, kad tai bus vienas svarbiausių klausimų per... [lyderių] pokalbį“, – žurnalistams sakė JAV administracijos aukšto rango pareigūnas.

A. M. Lopezas Obradoras yra sakęs, jog tikisi su J. Bidenu aptarti saugumą ir migraciją, įskaitant būtinybę investuoti į plėtros projektus Centrinėje Amerikoje, kad žmonės nenorėtų išvykti iš savo šalių.

„Taip pat spręsime infliacijos klausimą“, – žurnalistams sakė A. M. Lopezas Obradoras. Jis pridūrė, kad abi šalys galėtų bendromis priemonėmis bandyti pažaboti kainų augimą.

Saugumas bus aptartas „vadovaujantis pagarba mūsų suverenumui“, pridūrė jis.

Abi šalys pernai sutarė persvarstyti savo kovą su narkotikų kontrabanda, siekiant pašalinti jos pagrindines priežastis ir stiprinti pastangas prieš ginklų kontrabandą per sieną.

Po tragiško incidento, kai San Antonijuje Teksase paliktoje įkaitusioje puspriekabėje mirė daugiau kaip 50 migrantų, įskaitant meksikiečius, svarbus derybų klausimas bus ir prekyba žmonėmis.

„Tragedija San Antonijuje parodė mums tiesiog neįtikimą šių kontrabandininkų tinklų poveikį ir būtinybę tai labai skubiai spręsti“, – sakė minėtas JAV pareigūnas.

Migracija yra svarbus klausimas J. Bidenui. JAV respublikonai dažnai tvirtina, kad jis paliko pietinę šalies sieną neapsaugotą nuo nelegalios migracijos.

Meksikos prezidentas taip pat nori migrantų statuso sureguliavimo ir laikinų darbo vizų išdavimo palengvinimo. Tai, pasak jo, galėtų padėti sumažinti darbo jėgos trūkumą Jungtinėse Valstijose. Šį klausimą nori aptarti ir Vašingtonas.

„Tikimės, kad daug dėmesio bus skirta tam, kaip galime išplėsti legalius kelius į abi šalis, ypatingai akcentuojant darbo jėgos kelius iš Centrinės Amerikos“, – sakė JAV pareigūnas.

Abiejų prezidentų santykiai kartais būdavo įtempti. A. M. Lopezas Obradoras praėjusį mėnesį nedalyvavo Amerikos žemynų viršūnių susitikime, nes J. Bidenas į jį nepakvietė Kubos, Venesuelos ir Nikaragvos.

Vis dėlto A. M. Lopezas Obradoras sakė, kad jo santykiai su J. Bidenu yra geri, ir optimistiškai vertino dvišalių derybų teigiamų rezultatų tikimybę.


Šiame straipsnyje: MeksikaJoe Bidenasmigracija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių