J. Bidenas: susitarimas dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože arčiau nei bet kada anksčiau

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį pareiškė, kad susitarimas dėl paliaubų Gazos kare dar niekada nebuvo taip arti, kaip dabar, kai Vašingtonas Dohoje vykusiose derybose pamėgino įveikti Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ nesutarimus.

„Esame arčiau nei kada nors anksčiau“, – pažymėjo J. Bidenas.

Katare šią savaitę buvo surengtos derybos dėl paliaubų Gazos Ruože, kurios, pasak Jungtinių Valstijų, buvo „rimtos ir konstruktyvios“ ir kuriose Vašingtonas, kuriam atstovavo Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas), pasiūlė idėjų, kaip pasiekti susitarimą siekiant užbaigti jau 10 mėnesių besitęsiantį konfliktą.

Praėjusią savaitę J. Bidenas prisijungė prie Kataro ir Egipto lyderių ir paragino ketvirtadienį pradėti islamistų grupuotės „Hamas“ ir Izraelio derybas.

Penktadienį Baltieji rūmai pranešė, kad Jungtinėms Valstijoms Izraeliui ir palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“ Dohoje pateikus „tarpinį pasiūlymą“, kad būtų pasiektas susitarimas, derybos dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože bus atnaujintos Kaire kitą savaitę.

Karas Gazoje prasidėjo „Hamas“ spalio 9-ąją surengtu išpuoliu, per kurį žuvo 1 198 žmonės, daugiausia civiliai, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, pagrįsti oficialiais Izraelio skaičiiais.

Palestiniečių kovotojai taip pat pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 111 vis dar laikomi Gazoje, įskaitant 39, kurie, Izraelio kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Per Izraelio atsakomąją karinę kampaniją Gazos Ruože žuvo mažiausiai 40 005 žmonės, sako „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija, kuri nepateikia išsamios informacijos, kiek žuvo kovotojų, o kiek – civilių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių