J. Bidenas per vizitą Viduriniuose Rytuose ribos kontaktus dėl COVID-19 rizikos

Baltieji rūmai trečiadienį pranešė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), atvykęs į Izraelį prieš keblų vizitą Saudo Arabijoje, ribos fizinius kontaktus per kelionę po Vidurinius Rytus, kad apsisaugotų nuo koronaviruso.

79 metų J. Bidenas savo pirmąjį prezidentinį vizitą regione pradėjo nusileidęs Ben Guriono tarptautiniame oro uoste, esančiame netoli Izraelio pakrantės miesto Tel Avivo. Vėliau šią savaitę Baltųjų rūmų vadovas skris į Saudo Arabijos miestą Džidą.

Tačiau didžiausio dėmesio turi sulaukti J. Bideno susitikimas su naftos turtingos karalystės princu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu bin Salmanu), kurį amerikiečių žvalgyba kaltina dėl Saudo Arabijos žurnalisto ir disidento, JAV gyvenusio Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymo 2018 metais.

J. Khashoggi byla – jis buvo nužudytas, o jo kūnas sukapotas Rijado konsulate Stambule – išprovokavo J. Bideno reakciją per sėkmingą JAV prezidento rinkimų kampaniją. Tuomet būsimas valstybės vadovas pareiškė, kad Saudo Arabija turėtų būti laikoma „atstumtąja“.

Pastaraisiais mėnesiais J. Bideno administracija gerokai nukrypo nuo tokios pozicijos, Vašingtonui mėginant įtikinti karalystę išgauti daugiau naftos, kad sumažėtų smarkiai išaugusios šios žaliavos kainos. Jos yra vienas iš pagrindinių veiksnių, dėl kurių Jungtinėse Valstijose neseniai iki 40 metų aukštumų pakilo infliacija.

Tačiau likus kelioms savaitėms iki J. Bideno kelionės, Baltieji rūmai vengė kalbėti apie bet kokį tiesioginį JAV prezidento bendravimą su princu per vizitą Saudo Arabijoje.

Vaizdai, kuriuose J. Bidenas spaustų ranką princui Mohammedui Džidoje, tikriausiai sulauktų daug neigiamo žiniasklaidos dėmesio.

Remdamasi susirūpinimu dėl koronaviruso plitimo, J. Bideno atstovė spaudai Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer) pareiškė, jog „pagrįsta tikėtis, kad [prezidentas] imsis tam tikrų papildomų atsargumo priemonių“.

„Stengiamės kuo labiau sumažinti kontaktų“, – lėktuve „Air Force One“ žurnalistams sakė K. Jean-Pierre.

„Nepasakyčiau, kad keičiasi“ sveikatos apsaugos normos, atsakė ji į klausimą, ar šiomis priemonėmis siekiama išvengti situacijos, kai tektų spausti ranką princui Mohammedui.

J. Bidenas susilaikė nuo rankos paspaudimo Izraelio aukšto rango pareigūnams, kurie trečiadienį jį pasitiko Ben Guriono oro uosto tūpimo take.

JAV prezidentas trumpai, bet artimai ir be kaukių pabendravo akis į akį su kolega izraeliečiu Isaacu Herzogu (Isaku Hercogu), ministru pirmininku Yairu Lapidu (Jairu Lapidu) ir pakaitiniu premjeru Naftali Bennettu (Naftaliu Benetu). Visi jie pasisveikino susidaužydami kumščiais.

Tačiau J. Bidenas paspaudė ranką ir senam pažįstamam, kuris jį pasitiko oro uoste – buvusiam Izraelio premjerui bei dabartiniam opozicijos lyderiui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui).

B. Netanyahu santykiai su buvusio JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obama) administracija, kurioje J. Bidenas ėjo viceprezidento pareigas, buvo įtempti, kilus aštriam ginčui dėl būdo pažaboti Irano branduolines ambicijas.

Pasak B. Netanyahu biuro, J. Bidenas per judviejų susitikimą ekspremjerui pasakė: „Žinote, aš jus myliu.“

Dėl draugiškų manierų žinomas J. Bidenas taip pat buvo pastebėtas spaudžiantis rankas įstatymų leidėjams per renginį, organizuotą Baltuosiuose rūmuose prieš pat kelionę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

fas fas

fas fas portretas
ribos, tam, kad vos pasivelka ir, kad maziau nusisneketu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių