J. Bideno ir V. Putino susitikimas: telkia milžiniškas pajėgas saugumui užtikrinti

Šveicarija mobilizuoja „titaniškas“ saugumo pajėgas artėjant JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) ir Rusijos vadovo Vladimiro Putino trečiadienio susitikimui, kurio apsaugai dislokuojama maždaug 4 tūkst. policijos, kariuomenės ir saugumo pajėgų narių.

Ženeva yra įpratusi priiminėti valstybių vadovus, kurie atvyksta į Jungtines Tautas ir kitas mieste esančias tarptautines institucijas.

Tačiau tokio pasaulio dėmesio sulaukiantys valstybių vadovų susitikimai nėra dažni, todėl Šveicarija nori išvengti bet kokių atsitiktinumų J. Bideno ir V. Putino susitikime, kuris bus pirmas JAV ir Rusijos prezidentų susitikimas nuo 2018 metų, kai V. Putinas buvo susitikęs su Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

„Tai yra galimybė parodyti, ką mes sugebame“, – sakė Šveicarijos kariuomenės 1-osios teritorinės divizijos vadas Yvonas Langelis (Ivonas Lanželis).

Be to, tai bus pirmas Baltųjų rūmų ir Kremliaus vadovų susitikimas Ženevoje nuo 1985 metų, kai neutralioje Šveicarijoje pirmą kartą susitiko Šaltojo karo laikų varžovai JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas) ir Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas.

Didžiulis kortežas

Antradienį atskridęs į Ženevos oro uostą, J. Bidenas dešimčių automobilių kortežu buvo nuvežtas į netoliese esantį viešbutį „Intercontinental“.

Ženevos policijos viršininkė pulkininkė Monica Bonfanti (Monika Bonfanti) sakė, kad jos pareigūnai apie tokio dydžio kortežų palydą daugiausia žinojo tik iš teorijos vadovėlių.

Keli kvartalai aplink penkių žvaigždučių „Intercontinental“ buvo aptverti spygliuotos vielos tvoromis, visame rajone draudžiama statyti automobilius, policija nukreipia eismą.

Per viršūnių susitikimą miesto centre bus visiškai uždaryti pakrantė ir pats Ženevos ežeras; taip pat bus uždaryta oro erdvė.

Viršūnių susitikimo vieta – vila „La Grange“ ir ją supantis parkas – apjuosti dviejų kilometrų tvora su spygliuota viela viršuje.

„Aušta istorinis momentas“, – sakė Šveicarijos nacionalinės policijos direktoriaus pavaduotojas Stephane'as Theimeras (Stefanas Temeras).

„Ženevos policijos užduotis milžiniška“, – prieš viršūnių susitikimą prie vilos „La Grange“ žurnalistams sakė jis ir pavadino policijos operaciją „gigantišku dislokavimu“.

Mobilizuota maždaug 2 tūkst. Ženevos policininkų – 95 proc. visų miesto policijos pareigūnų. Jiems į pagalbą atsiųsta 900 pareigūnų iš kitų Šveicarijos vietų. Už kelių kilometrų esančios Prancūzijos policijai taip pat paskelbta parengtis.

Naikintuvai pasirengę

Taip pat dislokuota maždaug tūkstantis karių, o šveicarų oro pajėgos saugos uždarytą oro erdvę iki 50 km spinduliu aplink miestą. Šią užduotį vykdys sraigtasparniai ir naikintuvai.

Tačiau oro pajėgų operacijų centro vadovas pulkininkas Pierre'as-Yves'as Eberle'as (Pjeras Ivas Eberlas) sakė, kad viršūnių susitikimo metu lėktuvai pažeme neskraidžios, „nebent kiltų problemų“ dėl kokio nors įtartino orlaivio.

Kariuomenė oro uoste dislokavo batalioną, gynybos sistemą „žemė–oras“.

Prie „La Grange“ budi karių maskuojamosiomis uniformomis, su kuprinėmis ir automatiniais ginklais. Dresuoti policijos šunys tikrina netoli aptvertos teritorijos perimetro pastatytus automobilius.

Prie ežero, kur įprastomis dienomis veikiau pamatysi pro prišvartuotus laivelius vaikštinėjančius ir ledus valgančius žmones, dislokuota kariškių mobiliųjų radiolokatorių stočių.

Šveicarijos gynybos ministrė Viola Amherd antradienį leidžia Pajerno oro pajėgų bazėje, kur stebi, „kaip oro pajėgos užtikrina oro [erdvės] saugumą viršūnių susitikimo metu“, naujienų agentūrai AFP sakė ministerijos atstovė.

Žmonės Ženevoje dėl tikėtinų sutrikimų – transporto spūstys prognozuojamos visame mieste – raginami trečiadienį dirbti iš namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių