Vakarų šalys dėl Kachovkos užtvankos sugadinimo kaltina Rusiją: seismologai užfiksavo sprogimą

Norvegijos seismologijos institutas penktadienį pranešė, kad užfiksavo sprogimą toje vietoje ir tuo metu, kai Ukrainoje buvo pažeista Kachovkos užtvanka.

Norvegijos žemės drebėjimų tyrimų centro NORSAR pranešimas, kuriame nepateikta jokios informacijos apie sprogimo priežastis, patvirtina prielaidas, kad hidroelektrinės užtvanka, esanti Rusijos kontroliuojamoje Ukrainos zonoje, griuvo ne dėl žalos, padarytos per kelis mėnesius trukusį intensyvų bombardavimą.

Antradienį griuvus Kachovkos užtvankai, kilo didžiulis potvynis. Rusija ir Ukraina kaltina viena kitą: Kyjivas teigia, kad Rusija iš vidaus susprogdino elektrinės konstrukcijas, o Maskva tvirtina, kad ukrainiečiai apšaudė užtvanką.

Vakarų šalys dėl užtvankos sugadinimo taip pat kaltina Rusiją.

„Esame įsitikinę, kad įvyko sprogimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė NORSAR aukšto rango pareigūnas Benas Dando (Benas Dandas).

Tyrimų centro duomenimis, sprogimas įvyko 2 val. 54 min. vietos laiku vietovėje, kurios koordinatės atitinka Kachovkos užtvankos koordinates.

NORSAR teigė, kad sprogimo stiprumas buvo nuo 1 iki 2 balų, tačiau dar reikia apskaičiuoti, kiek tonų trotilo galėjo tam prireikti.

„Tai nebuvo silpnas sprogimas“, – sakė B. Dando.

Sprogimas užfiksuotas Bukovinos stotyje Rumunijoje, maždaug už 620 km nuo jo vietos.

Dėl užtvankos griūties buvo užtvindyti Dnipro upės pakrantėse esantys miestai ir kaimai, įskaitant dalį Chersono miesto, tūkstančiai žmonių buvo priversti bėgti iš namų.

J. Borrellis:  už Kachovkos užtvankos sunaikinimą atsakinga Rusija

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) penktadienį pareiškė, kad viskas rodo, jog už Kachovkos užtvankos sunaikinimą, dėl kurio Maskva ir Kyjivas kaltina viena kitą, yra atsakinga Rusija.

Antradienį sunaikinus užtvanką, tūkstančiai žmonių buvo priversti bėgti iš namų, nes vanduo plūstelėjo į Dnipro upę, užtvindė dešimtis kaimų ir dalį Chersono bei sukėlė baimę dėl humanitarinės katastrofos.

„Užtvanka nebuvo bombarduota. Ji buvo sunaikinta sprogmenimis, įrengtais tose vietose, kur yra turbinos. Šią teritoriją kontroliuoja Rusija“, – Ispanijos visuomeninei televizijai sakė J. Borrellis.

Užtvanka nebuvo bombarduota. Ji buvo sunaikinta sprogmenimis, įrengtais tose vietose, kur yra turbinos. Šią teritoriją kontroliuoja Rusija

„Nebuvau ten, kad išsiaiškinčiau, kas tai padarė. Tačiau viskas rodo, kad jei tai įvyko Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje, sunku patikėti, kad tai galėjo padaryti kas nors kitas“, – pridūrė jis.

„Bet kokiu atveju pasekmės Ukrainai yra siaubingos humanitariniu požiūriu dėl perkeltų žmonių ir aplinkosauginiu požiūriu, nes (užtvankos) sunaikinimas sukels ekologinę katastrofą“, – pridūrė jis.

Ukrainoje po Kachovkos užtvankos sprogimo kilus potvyniui žuvo mažiausiai penki žmonės ir 13 dingo be žinios, penktadienį socialiniame tinkle pranešė vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka.

Užtvankos griūties sukeltas potvynis apima 600 kvadratinių kilometrų teritoriją, ketvirtadienį pranešė regiono gubernatorius.


Šiame straipsnyje: Josepas BorrellisKachovkos užtvankakalta Rusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių