J.-C. Junckeris prieš britų balsavimą dėl „Brexit“ ragina dar pasistengti

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) penktadienį pareiškė, kad būtina „visas pastangas“, kad būtų išspręsti visi nesutarimai dėl „Brexit“ sąlygų, artėjant kitą savaitę vyksiančiam lemiamam Didžiosios Britanijos parlamento balsavimui dėl išstojimo iš Europos Sąjungos sutarties.

Jungtinės Karalystės premjerei Theresai May (Teresai Mei) antradienį gresia pralaimėti balsavimą dėl jos su Europos lyderiais suderėtos išstojimo sutarties, sulaukusios tiek narystės ES šalininkų, tiek „Brexit“ entuziastų didelio pasipriešinimo.

Briuselis ir Londonas „nuolat“ palaiko kontaktus, aiškinantis, kokių garantijų galėtų suteikti ES, kad įtikintų Britanijos parlamento narius pritarti šiai sutarčiai, sakė J.-C. Junckeris. Vis dėlto jis pakartojo ne kartą išsakytą perspėjimą, kad lapkritį sudarytas susitarimas nebegali būti iš naujo svarstomas.

„Nuolat palaikome ryšį – Komisija ir aš pats – su Dauningo gatvės 10-uoju numeriu, ir antradienį pamatysime, kokias išvadas Britanijos parlamentas padarys dėl pasiūlytų tekstų“, – J.-C. Junckeris sakė per spaudos konferenciją Bukarešte, kur jis atvyko Rumunijai perėmus pirmininkavimą Europos Sąjungai.

„Jokia sutartis nebūtų katastrofa nei mūsų draugams britams, nei žemyno europiečiams, todėl nuo dabar iki antradienio privalu dėti visas pastangas, kad šis svarbus reikalas būtų gerai išspręstas“, - pabrėžė jis.

Th. May, patirianti vis didesnį spaudimą užkirsti kelią Britanijos išstojimui be jokios sutarties dėl ateities ryšių su ES, ketvirtadienį dar kartą perspėjo, kad vienintelis būdas užtikrinti sklandų „Brexit“ – pritarti jos pasiektam susitarimui.

„Brexit“ palaikantys Th. May Konservatorių partijos įstatymų leidėjai yra nusistatę prieš susitarimą, nes dėl jo šalis esą išliks pernelyg glaudžiai susaistyta su Europa. Premjerė jau buvo priversta atšaukti gruodį turėjusį vykti balsavimą Bendruomenių Rūmuose, nes buvo aišku, kad parlamentas atmes jos sutartį.

Paklaustas dėl pranešimų apie laišką Londonui, kuriuo siūlomi patikinimai dėl itin prieštaringai vertinamo susitarimo dėl Airijos „apsidraudžiamosios priemonės“, kurstančios už „Brexit“ pasisakančių įstatymų leidėjų pasipiktinimą, J.-C. Junckeris sakė nesileisiantis į „spekuliacijas ir spėlionių žaidimus“.

„Visiškai sutartinai esame sakę – tiek Europos Vadovų Taryba, tiek Komisija – kad negali būti pakartotinių derybų, bet gali būti išaiškinimų“, – nurodė jis.

„Dabar aiškinamės su Dauningo gatve, kokie galėtų būti šie paaiškinimai, bet to nereikėtų painioti su pakartotinėmis derybomis, ypač apsidraudžiamosios priemonės atžvilgiu“, – pridūrė Europos Komisijos vadovas.

Th. May nori Briuselio patikinimų, kad ši apsidraudžiamoji priemonė veiks tik laikinai. Priemonė numato, kad po „Brexit“ Šiaurės Airija turės laikytis kai kurių Europos Sąjungos prekybos taisyklių; tokiu atveju būtų galima išvengti muitinės tikrinimų prie šios Britanijos provincijos sienos su ES nare Airijos Respublika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ka sitas

ka sitas portretas
pijokas tauzia ,kartais tie prisilaka ,kad nepaeina net veda ji,beda ta sajunga ir jos pijokai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių