Pereiti į pagrindinį turinį

J. Kerry sveikina Nobelio premijos paskyrimą cheminių ginklų priežiūros organizacijai

2013-10-11 15:37
BNS inf.
AFP nuotr.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) penktadienį pasveikino cheminių ginklų priežiūros organizaciją, laimėjusią Nobelio taikos premiją, ir gyrė jos drąsą bei ryžtą likviduojant tokius ginklus Sirijoje.

Nuo rugpjūčio, kai per zarino dujų ataką Damasko priemiesčiuose žuvo daugiau kaip tūkstantis žmonių, tarptautinė Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) „ėmėsi ypatingų veiksmų ir ... su precedento neturinčia sparta sprendė šį baisų tarptautinių normų pažeidimą, kuris sukrėtė žmonių visame pasaulyje sąžinę“, sakė J.Kerry.

Maždaug 30 OPCW ginklų ekspertų ir Jungtinių Tautų (JT) logistikos bei saugumo darbuotojai šiuo metu yra Sirijoje ir pradėjo likviduoti ginklų gamybos objektus, pagal rugsėjo gale priimtą JT Saugumo Tarybos rezoliuciją.

„Šiandien Nobelio komitetas teisingai pripažino jų drąsą ir ryžtą vykdyti šią gyvybiškai svarbią misiją Sirijoje tebevykstant karui“, – sakoma J.Kerry pareiškime, kuriame žadama, kad pasaulis niekada nepamirš rugpjūčio atakos, dėl kurios kaltinamas Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimas, aukų.

„Aš taip pat ypač prisimenu daugiau kaip 100 tūkst. sirų, žuvusių per šį kruviną konfliktą, ir būtinybę visai tarptautinei bendrijai padvigubinti mūsų pastangas, kad jis baigtųsi ir kad taiką mylintiems sirams būtų suteikta šalis, į kurią jie galėtų grįžti, kurioje nebūtų skerdynių“, – pridūrė JAV valstybės sekretorius.

JAV diplomatijos vadovas penktadienį netikėtai atvyko į Afganistaną dalyvauti skubiai surengtose derybose su prezidentu Hamidu Karzai (Hamidu Karzajumi).

Jie aptars spalio pabaigos terminą saugumo susitarimui, pagal kurį JAV pajėgos galėtų likti Afganistane ir ilgiau, kai kitais metais pasibaigs NATO vadovaujama karinė misija.

Tačiau J.Kerry pareiškime neminima Nobelio komiteto kritika, kad Jungtinės Valstijos iki 2012 metų balandžio nesunaikino visų savo cheminių ginklų, kaip reikalavo tarptautinė Cheminių ginklų konvencija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų