J. Stoltenbergas: NATO apgalvotai atsakys į Rusijos pasitraukimą iš INF sutarties

  • Teksto dydis:

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pareiškė, jog dar per anksti kalbėti apie Aljanso atsaką į Rusijos sprendimą sustabdyti dalyvavimą svarbioje Šaltojo karo laikų nusiginklavimo sutartyje, bet pažadėjo, kad sąjungininkai gerai apgalvos savo veiksmus.

„Kol kas per anksti kalbėti, kaip tai atsilieps NATO. Tačiau galiu pasakyti, kad mūsų atsakas bus gerai apgalvotas ir koordinuotas tarp Aljanso narių“, – pabrėžė jis per bendrą spaudos konferenciją su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda).

NATO vadovas taip pat patikino, kad Aljansas neturi planų dislokuoti Europoje naujų raketų.

„Neketiname dislokuoti Europoje naujų antžeminių raketų“, – pareiškė jis.

Jungtinės Valstijos vasario 2 dieną pareiškė, kad pradeda šešių mėnesių trukmės pasitraukimo iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties procesą, jeigu Rusija nesunaikins antžeminio bazavimo raketų sistemų 9M729, anot Vašingtono, pažeidžiančių šį Šaltojo karo laikų susitarimą.

Pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas oficialiai sustabdė Maskvos dalyvavimą šiame pakte. Pasak Kremliaus, toks sprendimas buvo priimtas „Jungtinėms Valstijoms pažeidus savo įsipareigojimus, prisiimtus pagal šią sutartį“.

INF sutartį 1987 metais pasirašė JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas) ir Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas. Ji padėjo išspręsti krizę dėl branduoliniais užtaisais apginkluotų sovietų raketų, nutaikytų į Vakarų šalių sostines. Šiuo paktu taip pat buvo uždraustos 500–5500 km nuotolio antžeminės raketos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Amerika pasaulį užvaldo su šūkiu "pats muša, pats rėkia".

hm

hm portretas
kažin ar nereikėtų "apgalvotai atsakyti" amerikosam, juk tai jie pirmieji pareiškė pasitraukiantys iš tos sutarties.

Arvys

Arvys  portretas
Ruskiai kaip visada bando išversti savo skura ir apsimesti nuskriaustais. Prisidirbe iki ausų nori apkaltinti kitus tuo pačiu. Tai grinai veiksmas vidinei auditorijai, nes pasaulije jais jau seniai niekas netiki
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių