J. Stoltenbergas: NATO nesileis į kompromisus su Rusija dėl Ukrainos

NATO nesileis į jokius kompromisus dėl Ukrainos galimos narystės, ketvirtadienį pareiškė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Niekada nesileisime į kompromisus dėl pagrindinio principo – pagarbos visų Europos šalių, įskaitant Ukrainą, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, – pabrėžė J. Stoltenbergas, Maskvai reikalaujant garantijų, kad NATO nesiplės rytų kryptimi.

Kalbėdamas po derybų su ukrainiečių prezidentu Volodymyru Zelenskiu, Aljanso vadovas nurodė, kad sprendimą dėl Ukrainos stojimo į NATO priims tik 30 jos valstybių narių ir pats Kijevas.

„Ukraina turi teisę rinktis savo saugumo priemones – tai pagrindinis Europos saugumo principas. Sprendimą dėl Ukrainos prisijungimo priims tik Ukraina ir 30 NATO sąjungininkių“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jis patikino, kad karinės organizacijos parama Ukrainai „yra gynybinio pobūdžio“ ir nekelia pavojaus Rusijai, kurią paragino keisti savo elgesį.

„Agresorė yra Rusija. 2014 metais Rusija panaudojo karinę jėgą prieš Ukrainą, neteisėtai aneksavusi dalį Ukrainos – Krymą, ir toliau destabilizuoja Rytų Ukrainą. Šiuo metu matome, kad aplink Ukrainą telkiamos didelės, stiprios karinės pajėgos, ginkluoti daliniai, koviniai tankai, daug modernios įrangos, o tai visiškai nepateisinama ir pakerta Ukrainos bei Europos saugumą“, – pabrėžė NATO vadovas.

J. Stoltenbergas taip pat paragino Maskvą palaikyti dialogą ir siekti deeskalacijos, kad būtų išvengta potencialaus konflikto Europoje.

„Esame pasirengę susėsti ir aptarti įvairius klausimus: pasitikėjimo stiprinimo priemones, ginkluotės kontrolę, skaidrumą, rizikos mažinimą – daugybę klausimų, kurie gali sumažinti incidentų ar net karinio konflikto riziką Europoje“, – pareiškė J. Stoltenbergas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hihi

Hihi portretas
Kas???taS pider_ debilaSs

TAI

TAI portretas
kad Rusija jau ir taip ,,nedraugayja,, su natu organais....

vienas is tu

vienas is tu portretas
maitvanagiu!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių