J. Stoltenbergas: NATO susirūpinusi dėl įtampos Lenkijos pasienyje, prie Ukrainos sienų

NATO yra susirūpinusi dėl augančios įtampos keliuose Europos regionuose, ypač Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje bei prie Ukrainos sienų, pirmadienį pareiškė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Smerkiame (baltarusių prezidento Aliaksandro) Lukašenkos režimą už pažeidžiamų migrantų išnaudojimą savo tikslais. Žinoma, esame labai susirūpinę dėl šios situacijos ir atidžiai ją stebime“, – per spaudos konferenciją kalbėjo J. Stoltenbergas.

„Taip pat atidžiai stebime, kas vyksta Ukrainoje ir aplink ją. Šie įvykiai vyksta tuo pačiu metu. Taip pat matome augančią įtampą kai kuriose Vakarų Balkanų dalyse“, – pridūrė J. Stoltenbergas.

Pasak jo, „vienu metu vyksta daug įvykių, todėl NATO turi būti budri ir viską stebėti“.

Kalbėdamas apie pranešimus, kad Rusija telkia savo pajėgas prie Ukrainos sienos, generalinis sekretorius pareiškė nekomentuosiantis Aljanso žvalgybos.

„Bet kokios tolesnės Rusijos provokacijos ar agresyvūs veiksmai keltų rimtą susirūpinimą. Raginame Rusiją skaidriai informuoti apie savo karinę veiklą“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.

„Mums svarbu užkirsti kelią įtampos augimui“, – pridūrė jis.

Jungtinės Valstijos sąjungininkams reiškia vis didesnį nerimą dėl pastarojo meto Rusijos karinių pajėgų judėjimo prie sienos su Ukraina.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Etnonis Blinkenas) praėjusią savaitę pareiškė, kad „Rusija padarytų didelę klaidą, jeigu pakartotų, ką ji padarė 2014 metais“, turėdamas omenyje Krymo aneksiją.

Pirmadienį Vokietijos užsienio reikalų ministerija paragino Maskvą laikytis „santūrumo“ Ukrainos pasienyje.

Rusijai praėjusį pavasarį sutelkus didžiules pajėgas prie savo vakarinės sienos, NATO reiškė susirūpinimą, kad Maskva galėtų surengti intervenciją į Ukrainos teritoriją.

Ukrainiečių užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos teigimu, pastarojo meto judėjimas yra ankstesnio spaudimo, su kuriuo susidūrė jo šalis, tęsinys.

„Ukrainos nuomone, tai, ką šiuo metu matome pasienyje, nėra vien tik karinių pajėgų telkimas, nes Rusija dar pavasarį atgabeno karinę armadą prie mūsų sienų ir nuo to laiko iš tikrųjų jos neatitraukė“, – sakė jis.

„Tai, ką matome dabar, yra prastėjanti situacija, kai Rusija demonstruoja, kad gali greitai suaktyvinti jau sutelktas pajėgas ir techniką – taip pat kad Rusijos vadovai svarsto visas galimybes, įskaitant karinę“, – pridūrė ministras.

Anot D. Kulebos, Kijevas siekia glaudžiai koordinuoti veiksmus su savo sąjungininkais Vakarais, taip pat „imtis bet kokių priemonių, galinčių padėti atgrasyti Rusiją bei užkirsti kelią blogiausiems scenarijams“.

Ukrainos pajėgos jau aštuntus metus kariauja su prorusiškais separatistais rytiniame Donbaso regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vattai NATO galybė?

Vattai NATO galybė? portretas
Inkščia kaip pūdeliai ir tik susirūpinimą demonstruoja, o net paprasčiausių aviganių nesugeba nuraminti...?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių