Pereiti į pagrindinį turinį

Japonai sveikina būsimą B. Obamos vizitą Hirošimoje

2016-05-11 13:05
BNS inf.

Japonai sveikina JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) sprendimą apsilankyti atominės bombos sprogimą patyrusiame Hirošimos mieste ir sako, kad nelaukia prezidento atsiprašymo.

Scanpix nuotr.

Kalbinti Japonijos gyventojai tik džiaugėsi B.Obamos būsimu simboliniu apsilankymu 1945 metų branduolinio sprogdinimo memorialinėje vietoje Hirošimoje, Taikos memorialo parke, iškart po Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo pietinėje Japonijoje.

„Aš negyvenu Hirošimoje ar Nagasakyje, bet mane užplūsta emocijos pagalvojus, kad pagaliau ruošiasi atvykti kai kas, kas nori parodyti supratimą“, – kalbėjo 74 metų Mieko Mori, prie memorialo sustojusi pasimelsti už sprogimų aukas.

B.Obama taps pirmuoju pirmuoju pareigas einančiu Jungtinių Valstijų prezidentu, kuris apsilankys mieste, beveik visiškai sunaikintame JAV atominės bombos sprogimo paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis.

Japonijos nacionalinio transliuotojo NHK šią savaitę paskelbti apklausos rezultatai rodo, jog 70 proc. japonų norėtų, kad B.Obama apsilankytų Hirošimoje ir tik 2 proc. tam prieštarauja.

„Girdėjau, kad Amerika vis dar yra susiskaldžiusi atominių bombų klausimu, tačiau nuo karo pabaigos praėjo beveik 71 metai ir aš manau, kad B.Obamai pats laikas apsilankyti Hirošimoje“, – sakė pensininkas Kohachiro Hayashi (Kohačiras Hajašis), kuris skaitė laikraštį viename Tokijo parkų.

„Jis nebūtų galėjęs atvykti savo kadencijos viduryje, bet dabar ji jau beveik baigiasi. Taigi, dabar arba niekada“, – kalbėjo jis.

Pasak 59 metų buvusio mokytojo K.Hayashi, jeigu Japonija prašytų atsiprašymo, tai tik sukeltų begalinius ir beprasmius debatus dėl to, kas turėtų prisiimti atsakomybę už įvairius karo nusikaltimus.

„Mes tiesiog turime priimti šį vizitą kaip nuoširdumo gestą, – sakė jis. – Viskas gerai, jeigu jis aiškiai išdėstys savo įsipareigojimą daugiau niekada nenaudoti branduolinių ginklų... Tikiuosi, kad jis sužinos kas įvyko ir būdamas čia pats truputį tai pajus“.

Kito telefonu kalbinto buvusio mokytojo nuomone, reikalauti atsiprašymo būtų nemandagu.

„Japonija taip pat bandė kurti branduolinius ginklus, – sakė 80-metis Takatsugu Sakamoto (Takacugu Sakamoto) iš Osakos prefektūros Nišinomijos miesto. – Amerikiečiai tiesiog buvo greitesni. Jeigu Japonija nebūtų bandžiusi, galbūt tada būtų prasmė (reikalauti atsiprašymo). Taigi mano atsakymas tiems, kurie reikalauja atsiprašymo, būtų toks: Ką, po galais, jūs kalbate? Ponui Obamai nereikia atsiprašyti“.

Kai buvo paskelbta apie numatomą B.Obamos vizitą, Baltieji rūmai suskubo pabrėžti, kad B.Obama neatsiprašinės.

JAV prezidento patarėjas užsienio politikai Benas Rhodes (Benas Roudsas) pareiškė, kad prezidentas „neperžiūrės sprendimo panaudoti atominę bombą Antrojo pasaulinio karo pabaigoje“, o pasiūlys pasaulio be branduolinių ginklų „ateities viziją“ .

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų