Pereiti į pagrindinį turinį

Japonijoje drebėjimo aukos skaičiuojamos dešimtimis

2009-08-11 15:58
Japonijoje drebėjimo aukos skaičiuojamos dešimtimis
Japonijoje drebėjimo aukos skaičiuojamos dešimtimis / AFP nuotr.

Centrinę Japoniją vakar sukrėtė stiprus žemės drebėjimas, per kurį buvo sužeista daugiau kaip 100 žmonių, susidarė žemės nuošliauža ir sustojo atominė elektrinė ir greitųjų traukinių eismas.

Per 6,4 balo stiprumo drebėjimą 5 val. 7 min. vietos (pirmadienį 23 val. 7 min. Lietuvos) laiku Tokijuje ir aplinkiniuose rajonuose svyravo pastatai, nuo lentynų krito daiktai, o žmonės pašoko iš miegų. Drebėjimo epicentras buvo Surugos įlankoje Ramiojo vandenyno pakrantėje, maždaug 170 km į pietvakarius nuo Tokijo, o hipocentras - 27 km gylyje.

Labiausiai nukentėjusioje Šidzuokos prefektūroje buvo sužeistas mažiausiai 101 žmogus; daugumą žmonių sužeidė krintantys daiktai, tokie kaip televizoriai. Trijų sužeistųjų būklė rimta. Dar septyni žmonės buvo sužeisti Tokijoje ir Kanagavos ir Aiči prefektūrose.

"Tai buvo didžiulis drebėjimas, tokio anksčiau nebuvau patyręs", - sakė 69 metų Tadao Negami, gyvenantis Mišimo mieste Šidzuokoje.

Per drebėjimą atominėje elektrinėje "Hamaoka" Šidzuokos prefektūroje automatiškai nustojo veikti du reaktoriai, pranešė elektrinę eksploatuojanti "Chubu Electric Power Co.". Kompanijos pareigūnas sakė, kad radiacijos nuotėkio nebuvo. Per drebėjimą sutriko elektros tiekimas maždaug 9,5 tūkst. namų ūkių.

"Central Japan Railway Co." regione sustabdė greitųjų traukinių "Shinkansen" eismą, bet po kelių valandų jį atnaujino.

Per drebėjimą taip pat buvo susidariusi didelė žemės nuošliauža. Ji padarė žalos greitkeliui "Tomei" ties Makinohara Šidzuokos prefektūroje, todėl nusidriekė ilgos automobilių eilės. O Šidzuokos mieste sugriuvo dalis akmeninės sienos, juosiančios 424 metų senumo pilį "Sunpu".

Šalies premjero Taro Aso administracija netrukus po drebėjimo, po kurio buvo užregistruota dar 13 aiškiai juntamų pakartotinių smūgių, įsteigė nepaprastųjų situacijų centrą.

Tokijas jau seniai rengiasi dideliam, daugiau nei 8 balų stiprumo žemės drebėjimui. Katastrofiški drebėjimai ateičiai prognozuojami Tokai bei Nankai regionuose.

1923 m. 8,3 balo Richterio skalės žemės drebėjimas Tokijo regione pareikalavo daugiau kaip 140 tūkst. žmonių gyvybių. Daugelis aukų žuvo per gaisrus.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų