Japonijos diplomatijos vadovas: Rusijos sugrįžimas į G-8 įmanomas, bet reikia laiko

  • Teksto dydis:

Rusijos sugrįžimas į galingųjų valstybių klubą yra įmanomas, tačiau reikia laiko, kad susidarytų tam tinkamos sąlygos, antradienį pareiškė Japonijos užsienio reikalų ministras Taro Kono (Taras Konas).

„Esant [tam tikroms] sąlygoms, galima pagalvoti apie Rusijos sugrįžimą į G-8“, – Japonijos diplomatijos vadovą cituoja vietos laikraštis „Nikkei“.

Taip pat T. Kono priminė, kad Rusija iš Didžiojo aštuoneto (G-8) buvo pašalinta dėl jos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos. Nuo 2014 metų šis klubas veikia Didžiojo septyneto (G-7) formatu.

„Nežinau, kiek laiko prireiks, kad atsirastų sąlygos“ atkurti G-8 formatą, teigė T. Kono.

Išvakarėse JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pareiškė, kad galėtų svečio teisėmis pakviesti Rusijos lyderį į kitąmet Jungtinėse Valstijose vyksiantį G-7 viršūnių susitikimą. Visgi jis neatmetė galimybės, kad Vladimiras Putinas gali nepriimti kvietimo.

D. Trumpas taip pat sakė, kad Rusijos priklausymas G-8 būtų naudingas tiek Maskvai, tiek visam pasauliui.

Į tokius JAV lyderio pareiškimus sureagavo ir kitų G-7 šalių vadovai. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sakė, kad Rusijai turėtų būti suteikta galimybė grįžti į galingųjų valstybių klubą tik išsprendus krizę Ukrainoje.

Jis pabrėžė, kad šalis, kuri rengia G-7 viršūnių susitikimą, turi teisę kviesti į jį svečius, taip pat ir klubui nepriklausančių valstybių lyderius.

Tuo metu Vokietijos kanclerė Angela Merkel pabrėžė, jog būtina pasiekti pažangos įgyvendinant Minsko susitarimus, o Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) taip pat sakė, kad sąlygos Rusijai grįžti į G-8 dar nėra įgyvendintos.

Ukraina, Rusija, Prancūzija ir Vokietija dar 2015 metais buvo sutarusios dėl paliaubų Rytų Ukrainoje, kur nuo 2014 metų tęsiasi konfliktas su Maskvos remiamais separatistais, jau nusinešęs apie 13 tūkst. gyvybių, pagal vadinamuosius Minsko susitarimus, bet kariniai veiksmai iki šiol tęsiasi.


Šiame straipsnyje: Taro KonoRusijaG-8Angela Merkel

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Na, kažkas turės 'didiesiems' vadovaut po JAV bankroto...

???

??? portretas
Ko čia taip visi rūpinasi Rusijos reikalais, - kai Rusijai tai visai nerūpi?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių