Japonijos premjeras Sh. Abe susitiks su V. Putinu

Japonijos premjeras Shinzo Abe šią savaitę Rusijoje vyksiančiame Rytų ekonomikos forume ketina susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Susitikimas, Sh. Abes teigimu, turėtų įvykti Vladivostoke rugsėjo 4-6 dienomis vyksiančio forumo metu, skelbia „Reuters“.

Japonijos premjeras sakė siekiantis pažangos derybose dėl taikos sutarties ir ekonominio bendradarbiavimo ginčijamose, tačiau Rusijos administruojamose Kurilų salose į šiaurę nuo Japonijos Hokaido salos.

Rusija ir Japonija nuo praėjusio amžiaus vidurio su pertraukomis derasi dėl taikos sutarties sudarymo. Šalys po Antrojo pasaulinio karo taip ir nepasirašė taikos susitarimo. Pagrindinė kliūtis, trukdanti jį pasirašyti, – Kurilų salų problema.

Japonija pretenduoja į keturias Kurilų salas - Iturupą, Kunašyrą, Šikotaną ir Habomajų, remdamasi 1855 metų prekybos ir sienų sutartimi. Maskva savo ruožtu teigia, kad Pietų Kurilai atiteko Sovietų Sąjungai pagal Antrojo pasaulinio karo išdavas, o Rusijos suverenitetas juose esą nekelia abejonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių