Jau pasiilgę A. Merkel vokiečiai nerimauja, kas bus toliau

Likus tik savaitėms iki epochą apibrėžiančių parlamento rinkimų, vokiečiai jau pasigenda kanclerės Angelos Merkel, rašo „Reuters“. Jie giria jos ramią ir stabilizuojamą įtaką bei su viltimi ir nerimu rengiasi gyvenimui su nauju lyderiu – pirmą kartą per 16 metų.

Keturias kadencijas kanclere dirbusi A. Merkel, iš posto pasitrauksianti po rugsėjo 26 dienos balsavimo, buvo ryški Europos scenoje beveik nuo pat pradžios, kai 2005 metais pradėjo eiti šias pareigas. Tuomet George'as W. Bushas buvo JAV prezidentas, Jacques'as Chiracas šeimininkavo Eliziejaus rūmuose Paryžiuje, o Tony Blairas buvo Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas.

Apsiginklavusi kvantinės chemijos daktaro laipsniu, A. Merkel pasitelkė pragmatišką, į problemų sprendimą orientuotą valdymą, kad padėtų Vokietijai ir Europai išgyventi euro zonos krizę, didžiulį migrantų antplūdį 2015 metais ir COVID-19 pandemiją.

„Ji, suprantama, protinga, ir aš jos jau pasiilgau“, – sakė praeivė Berlyne Birgit Dieck apie moterį, dažnai vokiškai vadinamą „Mutti“ (Mama). Vokietijoje ir net visame žemyne ji nuolat būdavo įvertinama kaip mėgstamiausia politikė.

Vadovaujant A. Merkel, Vokietija, vadinta „Europos ligone“, nuėjo ilgą kelią iki ekonominės galybės, nors tebėra giliai susiskaldžiusi ties savo rytine ir vakarine riba, o maždaug milijono migrantų atvykimas 2015 metais iškėlė kraštutinius dešiniuosius ir pakeitė politinį peizažą.  

Protestantų pastoriaus duktė A. Merkel, užaugusi komunistinėje Rytų Vokietijoje, vėliau perėmė vyrų dominuojamos katalikiškos Vakarų Vokietijos partijos – Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) – vairą.

„Dėl to, kad buvo pirmoji moteris kanclerė, manau, žmonės buvo skeptiški“, – apie A. Merkel, trečiadienį apibūdinusią save kaip feministę, sakė Maria Luisa Schill iš netoli Freiburgo esančios vietovės Pietvakarių Vokietijoje. „Ji yra žmogus, tarsi inkaras per audrą, kuriuo galima pasitikėti. Manau, kad ji gerai dirbo savo darbą", – pridūrė M. L. Schill, vaikštinėdama prie Berlyno žymiųjų Brandenburgo vartų.

Tačiau daugeliui jaunesnių vokiečių A. Merkel sėkmė labiau siejasi su praeitimi, jų akimis, ji dėjo nepakankamai pastangų kovojant su klimato kaita, gerinant švietimą ar vedant šalį į skaitmeninį amžių.

„Manau, kad svarbiausia tema yra klimato kaita, o ne tik A. Merkel, visa vyriausybė tai pražiopsojo“, – sakė 18-metis Maksimas, nenorėjęs pasakyti savo pavardės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Adolfo reikia ? Pasiimkit mūsų ožį...

tik

tik portretas
nejuokinkit ... doiciams jos politriukai jau seniai pabodo nes si tai liekana demvokieciu kgb filjalo STASY kurio metodais su putka dirba iki siol=======
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių